Za bodove koji im fale 1Foto: STARSPORT

Teško shvatiti razmere napora kojim se izlažu košarkaši Crvene zvezde u poslednjih 20-ak dana. Samo u tekućoj nedelji, večerašnji duel sa Himkijem u Moskvi biće njihov treći u poslednjih pet dana.

Posle pobeda u večitom derbiju u ponedeljak, odnosno protiv Panatinaikosa u Beogradskoj areni u sredu uveče, izabranici Dragana Šakote imali su toliko vremena da se spakuju i već dan kasnije otputuju u daleku Moskvu u kojoj će u 18 časova odigrati duel 24. kola sa ekipom koja je u svojoj predsezonskoj računici ukalkulisala plasman u Top 8 Evrolige.

O kakvom se lutanju i tumaranju po aerodromima radi, najbolje ilistruju rečenice trenera Šakote, koji je neposredno nakon preokreta protiv Panatinaikosa opisao maršrutu crveno-belih na kojoj u narednih desetak dana Beograda neće biti ni na vidiku.

– U narednih 11 dana, ekipa kod kuće praktično neće biti čitavih 10, jer nas posle Moskve, očekuje put pravo u Crnu Goru (protiv Mornara u ABA ligi), pa u Niš (završnica nacionalnog Kupa). Upravo iz tog razloga mi moramo da mislimo korak po korak, utakmicu po utakmicu. Himki, naredni protivnik je izvanredna napadačka ekipa, vrhunski tim koji je formiran da se plasira najmanje u plej-of Evrlige. Neće nam biti lako, njima nedostaju neki bodovi u tom proračunu, a u skladu sa ambicijama koje imaju – istakao je iskusni stručnjak.

Sa 33,3 miliona evra, Himki u tekućoj sezoni ima četvrti najbogatiji budžet u Evroligi. Ambicije kluba bile su takve da se plasman u četvrtfinale nekako i podrazumevao.

Dovedeni su igrači i NBA formata u liku Jonasa Jerepka, pojedini su preplaćeni u odnosu na učinak (Stefan Jović, Devin Buker, Sergej Karašev, Dairis Bertans) dok je za neke pravo pitanje kako se uopšte i nalaze u sastavu.

Doduše, Himki u poslednje vreme ima brojne povređene igrače (Krejmer, Evans, Bertrans, Gil).

U Tel Avivu je u poslednjem kolu lako mogao da brejkne Makabi (imao 11 poena prednosti na poluvremenu) ali je ukupno gledano u seriji od pet poraza na poslednjih deset evroligaških mečeva.

Na 11 kola do kraja regularnog dela, sa skorom 9-14, Himki ima šanse da ispuni prvobitan plan i zbog toga će večeras sigurno žarko želeti da se i „osveti“ zvezdašima za poraz u prvom delu sezone.

– Često govorim momcima da nigde ne piše ko je bolji na papiru i da to mora da dokaže i na terenu. Da nismo imali nesrećan period sa nekolicinom povređenih igrača verujem da bi stajali bolje na tabeli. Idemo da odigramo dobru utakmicu, polako se kompletiramo – naglasio je trener Zvezde.

Crveno-beli su protiv Panatinaikosa prekinuli evroligaški niz od četiri uzastopna poraza, a večeras će se nameriti na najboljeg individualca lige Alekseja Šveda, ujedno i najvećeg potrošača lopti (359 puta probao za dva i tri poena), odnosno drugog strelca Evrolige sa 21,2 poena u proseku.

Himki ima treći napad lige (85,4) ali i drugu najlošiju odbranu (87,2).

Zvezda je protiv Panate iskoristila džoker u liku povratnika Stratosa Perperoglua i u odsustvu Čovića, možda se večeras mogu nametnuti DŽenkins (igrao za Himki prethodne dve sezone), kao i Beron i Panter, odnosno pod košem Štimac, dok je nastup Kuzmića neizvestan zbog problema sa stomakom, baš kao i Dobrića.

Davidovac: Trka s vremenom

Veliki doprinos timskim uspesima u večitom derbiju i protiv Panatinaikosa dao je Dejan Davidovac, koji bi i večeras mogao da bude „iks faktor“.

„Čeka nas izvanredan tim sa odličnim napadačima, igračima koji imaju iskustvo igranja u Evroligi, pa čak i NBA ligi. Nemamo puno vremena da se pripremimo za ovu utakmicu, istini za volju, nemaju ni oni nakon gostovanja u Tel Avivu. Pobeda protiv Panatinaikosa nam znači puno posebno u ovom zgusnutom kalendaru ali ova utakmica je nova epizoda i moramo da zaboravimo što pre meč u sredu i da krenemo mnogo čvršće nego što smo otvarali utakmice sa Efesom i Panatinaikosom“, poručio je polivalentni igrač Crvene zvezde.

Zvezda tužila ABA ligu

Crvena zvezda je u četvrtak podnela tužbu Trgovačkom sudu u Zagrebu kojom zahteva poništavanje odluka Skupštine ABA lige. Klub sa Malog Kalemegdana je naveo da društveni ugovor ABA lige nije menjan godinama, i da kao klubovi osnivači i članovi Skupštine sa pravom glasa i dalje stoje timovi koji su igrali u sezoni 2015/16, pa dodaju da su praktično sve odluke koje je donela Skupština i Predsedništvo ABA lige – ništavne i nemaju pravnu snagu. Iz tabora crveno-belih navode i da je tužba u interesu celokupne ABA lige, kako bi se poslovalo u skladu sa Društvenim ugovorom i zakonom, kao i da već mesec dana čekaju odluku za meč sa Budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari