Za čelnike se ništa ne dešava 1foto EPA-EFE/Peter Powell

Predstavnici klubova Premijer lige odlučili su na sastanku u Londonu da se takmičenje u najvažnijoj fudbalskojligi u Engleskoj nastavi uprkos velikom broju igrača i trenera koji su pozitivni na korona virus.

Razmatrana je i ideja o prekidu šampionata na nekoliko sedmica, ali se sa tom idejom nije složio nijedan klub.

Odluka da se šampionat nastavi po ranije utvrđenom rasporedu doneta je uprkos sve glasnijim molbama menadžera ekipa da se takmičenje prekine.

Kako tvrde ostrvski mediji, čelnici ne žele ni da uvode nove mere za sprečavanje širenja virusa u klubovima, jer očekuju da će umesto njih to uskoro učiniti britanska vlada uvođenjem novih restriktivnih mera zbog velikog porasta broja obolelih izazvanih širenjem omikron soja.

Tokom proteklih sedam dana odloženo je šest utakmica Premijerlige zbog problema sa virusom među igračima, članovima stručnih štabova i drugog osoblja u klubovima, a od 12. decembra nije odigrano deset ligaških mečeva.

Ipak, i pored teške situacije, klubovi će od 26. decembra do 2. januara odigrati dva prvenstvena kola, a preporuka je da ukoliko timovi imaju na raspolaganju barem 13 igrača plus golmana odigraju unapred predviđene mečeve.

Takođe, savetovano im je i da maksimalno koriste igrače iz mladih kategorija. Odlučeno je i da ne bude ponavljanja mečeva u trećem i četvrtom kolu FA kupa u slučaju nerešenih rezultata, tačnije da se odmah izvode penali.

Ubrzo nakon sastanka, Premijer liga je objavila da je bilo 90 novih slučajeva pozitivnih na koronu od 12.345 testiranih između 13. i 19. decembra. Ovaj broj je dvostruko veći u odnosu na prošlonedeljna 42 slučaja, što je rekord od početka pandemije.

U ponedeljak su podaci Premijer lige pokazali da je do sada 77 odsto igrača primilo dve vakcine, što je porast sa 68 odsto u odnosu na oktobar. Takođe, 84 odsto  igrača je primilo barem jednu vakcinu.

Na sastanku je razmatrana i procedura za odlaganje mečeva, jer je subotnja utakmica između Aston Vile i Barnlija otkazana samo dva sata pre početka.

Klop: Nemamo više zdravih igrača

Čak pet od šest subotnjih mečeva nije odigrano, a i Čelsi je pokušao da odloži nedeljni meč sa Vulverhemptonom. Menadžer londonskog kluba Tomas Tuhel izjavio je da su njegovi igrači izloženi „velikom riziku, ne samo zbog korone, već i dodatnih zbog fizičkih napora“.

Posle utakmice sa Totenhemom menadžer Liverpula Jirgen Klop rekao je da odigravanje utakmica 26. i 28. decembra nije izvodljivo.

– To je nemoguće, nemamo igrače – rekao je Klop. – Moramo da računamo da ćemo imati još jedan ili dva slučaja u ekipi. Ne možemo tek tako da izguramo sve, to nije moguće. Radije bismo da igramo, ali nam je potrebna pomoć oko utakmica.

Nevakcinisani putuju odvojeno?

Nevakcinisani igrači u Premijer ligi mogli bi da budu primorani da na mečeve dolaze odvojeno od ostatka ekipe. Kako prenosi Miror, to je jedna od mera koje razmatraju čelnici Premijer lige kako bi se sprečilo dalje širenje virusa. Na taj način, klubovi sa većim procentom vakcinisanih žele da stave pod pritisak one klubove čiji igrači odbijaju da to učine.

Takođe, razmatra se uvođenje restriktivne zone na dan utakmice, zabrana fotografisanja sa navijačima i proslave golova, te smanjenje okupljanja igrača na timskim sastancima u zatvorenom prostoru i zajednički obroci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari