Za četvrtu titulu u nizu 1Foto: EPA-EFE/ ENRIC FONTCUBERTA

Došlo je vreme konačnog raspleta Evropskog vaterpolo prvenstva u Španiji, a posle subotnjeg finala na „Pikornel“ bazenu u Barseloni titula u muškoj kategoriji dobiće novog vlasnika i ostati u Španiji ili se vratiti u Srbiju, gde „stanuje“ još od 2012. godine i EP u Ajndhovenu.

Naizgled lako rešiva dilema, s obzirom da je domaćin poslednje kontinentalno finale igrao još daleke 1991. i izgubio ga od tadašnje Jugoslavije, da od 1996. nema olimpijsko zlato, posle 2001. nije bio na svetskom tronu i da je nakon poraza u finalu SP u Rimu 2009. (od Srbije) samo tu i tamo odnosio bronze u Svetskoj ligi i FINA kupu, dok su se „delfini“ za to vreme redovno peli na pobednička postolja na svim velikim turnirima. Međutim, favorit ne bi bio strah i trepet za druge da bilo koga uzima zdravo za gotovo.

– Imamo lepu priliku da odbranimo titulu, za šta će nam biti potrebno pre svega da se fokusiramo na naš najveći adut – odbranu. Ona nas je i dovela dovde. Znamo kako se igraju i dobijaju finala, još da nađemo rešenje za njihovu brzinu, kontranapade, presing i igrača više. Drago mi je što igramo sa Špancima, a ne sa Italijanima – zvuči samouvereno kapiten Filip Filipović, čija će mirnoća biti preko potrebna srpskoj ekipi, baš kao posle ničim izazvanog udarca pesnicom u glavu hrvatskog reprezentativca Lorena Fatovića u polufinalu.

Jednako iskusni Andrija Prlainović smatra da će „biti izazov igrati sa domaćinom“ i „možda najbržim timom na prvenstvu“, ali misli da je sve ostalo na strani prvaka EP iz Budimpešte (2014) i Beograda (2016).

– Imamo kvalitet, mentalnu snagu, iskustvo… Treba „samo“ da nastavimo kao do sada. Mislim pre svega na dobro postavljanje u odbrani, na organizovanu i vrlo pokretljivu defanzivu. Da ne primamo lake golove.

Strelac jednog od najlepših pogodaka na ovom EP, Dušan Mandić, priča sa istom verom u saigrače i sebe.

– Odlučiće snaga i mirnoća u ključnim trenucima. Nosiće ih publika kao protiv Italije u polufinalu, ali nije nam prvi put da igramo pred punim tribinama tuđih navijača. Idemo punim plućima i bez ikakvih kalkulacija.

Krajnji ishod zavisiće u dobroj meri od raspoloženja Branislava Mitrovića među stativama srpskog gola, koji očekuje fizički manje zahtevnu borbu od one vođene sa „potopljenim“ planetarnim šampionom Hrvatskom.

– Dueli sa Špancima neće biti na tom nivou. Ne treba ni da ih potcenjujemo ni da ih precenjujemo. Treba da gledamo sebe i nastavimo da igramo našu igru, a kada je tako onda imamo šanse da se na kraju radujemo. Možda oni odigraju iznad svojih realnih mogućnosti, na talasu dobrog raspoloženja i gromoglasne podrške publike, kada su već u prilici da pose dugo vremena naprave vrhunski rezultat, ali teško da može da nas poremeti ambijent. Imamo iskustva u takvim situacijama. I poslednje dve utakmice smo odigrali pod tenzijom. Možda nam jedino bude neobično igrati u takom kasnom, a njima poznatom, terminu.

Malo je reći da finalisti poznaju jedni druge kao svoj džep, jer su milion puta sparingovali, čak i tokom ovog šampionata, kada su zajedničkim treninzima držali takmičarski tonus tokom višednevne pauze između poslednjih mečeva u grupi i četvrtfinalnih obaveza. Jedino što će sada imati svedoke.

– Biće teško, jer će imati ogromnu pomoć sa tribina. Zbog toga moramo biti mirni i skoncentrisani kao sa Hrvatskom. Onda ni željeni rezultat nije daleko. Iako su već postigli veliki uspeh ulaze u meč sa puno samopouzdanja i ambicija, dok mi imamo plan da odbranu titule završimo kako smo hteli. Daćemo poslednji atom energije za to – poručuje Stefan Mitrović.

I mi mu verujemo, a kako i ne bismo kada nas vaterpolisti nisu nikada razočarali. Koliko god bili u zapećku „većih“ sportova uvek su držali vrhunski nivo.

Međusobni skor – 32:6

Dueli ove dve ekipe imaju dugu istoriju, s čak 38 susreta u raznim zgodama i skorom od 32:6 za Srbiju. Neki su rešavani petercima, a dva takva odlučivala su o medaljama. Prvi je pripao „crvenoj furiji“ u meču za bronzu na SP u Melburnu 2007, a drugi našoj selekciji u finalu SP 2011. u Rimu. Jedan je odigran na istom ovom bazenu u Barseloni, kada nam je domaćin na prvenstvu sveta odneo peto mesto ispred nosa.

Put do finala

SRBIJA

grupna faza

Srbija – Rumunija 11:5

Rusija – Srbija 9:11

Srbija – Slovačka 13:5

četvrtfinale

Srbija – Mađarska 8:5

polufinale

Srbija – Hrvatska 9:7

ŠPANIJA

grupna faza

Malta – Španija 4:21

Španija – Francuska 7:4

Crna Gora – Španija 7:7

četvrtfinale

Španija – Grčka 10:6

polufinale

Španija – Italija 8:7

Sve kontinentalne medalje „delfina“

zlatne 2006. Beograd, 2012. Ajndhoven, 2014. Budimpešta, 2016. Beograd

srebrne 2008. Malaga

bronzane 2007. Zagreb

* Odličja osvojena u eri samostalnosti.

Jovović napustio žensku selekciju

Nekoliko dana posle dobijenog meča za 9. mesto na prvom EP za koje su naše dame morale da prođu kvalifikacije, žensku selekciju Srbije napustio je selektor Dejan Jovović. Mada ga je ugovor vezivao do 2019. godine sa VSS izabrao je da svoje znanje unovči u neimenovanom klubu iz Egipta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari