Za odbranu zlata i renomea 1

Aktuelni prvaci Evrope, najbolji odbojkaši Srbije, otputovali su juče ujutro u Krakov, gde će igrati u A grupi Evropskog prvenstva, koje će se odigrati od 1. do 19. septembra u Poljskoj (Krakovu, Gdanjsku i Katovicama), Češkoj (Ostravi), Finskoj (Tampereu) i Estoniji (Talinu).

Prvi meč odigraće u Krakovu protiv Belgije, 2. septembra od 20.30 časova, drugi 3. septembra protiv Ukrajine takođe od 20.30 časova.

U isto vreme 4. septembra rival je domaćin Poljska, 6. septembra od 17.30 časova igraju protiv Portugalije, a dan kasnije u isto vreme i poslednji meč u grupnoj fazi protiv Grčke.

Selektor Slobodan Kovač  predvodi gotovo isti sastav koji je pre dve godine osvojio ovo takmičenje, a jedina izmena je na poziciji primača na kojoj je Pavle Perić zamenio Lazara Ćirovića. U Poljsku su otputovali TEHNIČARI: Nikola Jovović (Tuluz) i Vuk Todorović (Vojvodina); KOREKTORI Aleksandar Atanasijević (Peruđa) i Dražen Luburić (Lokomotiva Novosibirsk); LIBERI Neven Majstorović (Politehnika Lublin) i Nikola Peković (Zalau); BLOKERI: Marko Podraščanin (Trentino), Srećko Lisinac (Trentino), Petar Krsmanović (Kuzbas Kemerevo) i Aleksandar Okolić (Olimpijakos); PRIMAČI: Nemanja Petrić (Modena), Marko Ivović (Lokomotiva Novosibirsk), Uroš Kovačević (Šangaj) i Pavle Perić (Vojvodina).

Kovač je rekao da će njegova ekipa nastojati da izađe iz senke odbojkašica, koje su i aktuelne svetske šampionke.

– Normalno je da su naše sjajne devojke u prvom planu, ali došlo je i veliko takmičenje na kojem mi branimo titulu evropskog prvaka. Ekipu čini 14 igrača koji su bili i na pripremnom turniru u Ukrajini, s tim da postoji mogućnost da dođe do jedne izmene tokom prvenstva. Posle Lige nacija i priprema odlučio sam se za ovih 14. Uvek je teško odbraniti zlatnu medalju, ali nadam se da sam uradio pravu stvar i da će ovi igrači biti na potrebnom nivou – najavio je nekada i sam vrhunski odbojkaš.

Jedan od najbolji blokera na svetu Marko Podraščanin kaže da njegova ekipa ima dodatni motiv za dokazivanje zbog činjenice da Srbija nije nastupala na Olimpijskim igrama u Tokiju.

– Raduje me što igramo u Poljskoj i nadam se ćemo i poslednju utakmicu, 19. septembra, igrati u istoj državi. Poljska je glavni favorit, to je zemlja odbojke i biće nam zadovoljstvo da tamo igramo utakmice. Mi smo preskočili već druge Olimpijske igre i svakako ćemo imati veliki motiv i želju da dokažemo da smo reprezentacija koja priprada evropskom i svetskom vrhu i da ćemo se vratiti kući sa nekom od medalja – uverava Podraščanin.

Ukrštanje sa grupom C

U B grupi u Ostravi igraće Češka, Italija, Slovenija, Bugarska, Belorusija i Crna Gora, u C grupi u Tampereu, Finska, Rusija, Holandija, Turska, Španija i Severna Makedonija, i u D grupi u Talinu, Estonija, Letonija, Francuska, Nemačka, Slovačka i Hrvatska.

Osmina finala igra se u Gdanjsku i Ostravi, u Gdanjsku se ukrštaju grupe A i C (A1 – C4, A2- C3…), a  četvrtfinale u istim gradovima, po istom kosturu. Polufinale, utakmica za 3. mesto i finale igraju se u Katovicama.

Srbija dva zlata i tri bronze

Odbojkaška reprezentacija Srbije (Jugoslavije, Srbije i Crne Gore) učestvovala je 27 puta na do sada odigranom 31 šampionatu Evrope.

Nije igrala 1948. godine u Rimu, 1950. u Sofiji, 1983. u Istočnom Berlinu i 1993. u Turkuu.

Reprezentaacija je do sada osvojila 12 medalja, tri zlatne (2001, 2011. i 2019.), jednu srebrnu (1997.) i osam bronzanih (1975, 1979, 1995, 1999, 2005, 2007, 2013. i 2017). Samostalna Srbija ima dva zlata i tri bronze.

Srbija je do sada odigrala 199 utakmica i ostvarila 114 pobeda i 85 poraza.

Za reprezentaciju je na EP do sada nastupalo 138 igrača. Andrija Gerić i Nikola Grbić su rekorderi sa osam učešća na šampionatima Evrope i sa po 54 odigrane utakmice. Slobodan Boškan (48), Goran Vujević (47), Marko Podraščanin (47), Ivan Miljković (45) i Dragan Stanković (40) su igrali na sedam EP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari