Za pet meseci od očaja do sjaja 1Foto: STARSPORT

Utisak koji je stvoren u javnosti da je Crvena zvezda plasmanom u nokaut fazu Lige Evrope dobila „i jare i pare“ samo je delimično tačan.

„Jare“ u vidu dobrih rezultata je neosporno, jer nije mala stvar nadigrati ekipe koji su na sredini tabela šampionata Belgije i Češke, jačih od srpske Superlige, ali pare su bez dileme višestruko manje od onih koje su prethodnih godina dobijene za učešće u Ligi šampiona.

Malo ko je verovao da posle mučenja sa Tiranom i Araratom, a u međuvremenu i ispadanja iz kvalifikacija za Ligu šampiona na penale od Omonije, Crvena zvezda može da „prezimi“ u Evropi.

Međutim, trener Dejan Stanković je ipak diplomirao na defanzivnoj igri protiv Genta i Hofenhajma i konačno naučio crveno-bele da umesto lepo igraju korisno (na rezultat).

Ne treba zaboraviti ni da bi možda i u prethodne dve sezone Zvezda dočekala evropsko „proleće“ da tadašnji trener Vladan Milojević nije klub uveo u grupe Lige šampiona, u kojima su rivali ipak u drugoj, neuporedivo višoj dimenziji nego ekipe protiv kojih se igra u Ligi Evrope.

Čak je prošle godine u ovo vreme i sam Milojević konstatovao da verovatno ne bi trpeo tolike kritike javnosti za (pre)visoke poraze od Totenhema i Bajerna da je u kvalifikacijama izgubio „na vreme“ te se u Ligi Evrope tukao sa „slabijim rivalima“.

Ovako se Dejanu Stankoviću kao sreća u nesrećnom ispadanju od Omonije poklopilo i da je na žrebu u grupi Lige Evrope dobio Gent i Liberec koji su u prvenstvima Belgije i Češke izuzetno loše startovali sezonu, a ni Hofenhajmu ne „cvetaju ruže“ u Bundesligi.

Međutim, ni to svakako ne treba da umanji uspeh jer su do pre nekoliko godina, u vreme trenera Miodraga Grofa Božovića, i ekipe iz Kazahstana predstavljale bauk za prvaka Srbije.

Što se novca tiče, Zvezda je ulaskom u Ligu Evrope zaradila oko tri miliona evra, a za osvojeno mesto, plasman u nokaut fazu i ostvarene rezultate u Grupi L prihodovala je još oko pet miliona.

Sve je to neuporedivo manje od brojki koje su dobijene igranjem u Ligi šampiona, a koje se kreću između 20 i 25 miliona evropskih novčanica po sezoni.

Na „Rajku Mitiću“ prethodnih meseci kasne plate i igračima i radnoj zajednici, tako da se raspodela UEFA novčanog kolača, koja po pravilu dolazi tek na proleće, čeka kao „ozeblo Sunce“.

Mogući rivali u 1/16 finala

Dinamo Zagreb

Glazgov Rendžers

Klub Briž

PSV

Mančester junajted

Ajaks

Milan

Roma

Viljareal

Lester

Šahtjor

Totenhem

Arsenal

Bajer Leverkuzen

Napoli

Žreb je u ponedeljak

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari