Zaboraviti "barske" mušice 1Foto: Starsport

Košarkaši Partizana večeras (20.30, Hala Ranko Žeravica) dočekuju turski Bahčešehir u pretposlednjem kolu A grupe Evrokupa, i pobedom bi debelo zakoračili u Top 16 fazu.

Turska ekipa nema ni teoretske šanse za prolazak u drugi krug, ali će igrati rasterećeno i ambiciozno, baša kao u prošlom kolu kad je u gostima pobedila favorizovani Huventud (87:77).

Bilo kakvo opuštanje moglo bi da bude preskupo, situacija un grupi je takva da je raspored od prvog do četvrtog mesta još uvek skroz otvorena priča.

Crno-beli, naime, do kraja mogu biti čak i prvi u grupi, ali to ne zavisi samo od njihovih rezultata.

Sa tri pobede do kraja, (Bahčešekir, Burg, Venecija) mogli bi i na čelo, ali bi verovatnije bili drugi, u najgorem slučaju treći. Ali teško da se iko u taboru crno-belih bavi tako „dalekim“ kalkulacijama.

Tim je pod psihološkim „udarom“ zbog poraza od Mornara i klimave pozicije u ABA ligi.

Trener Sašo Filipovski svestan je da je mentalna priprema pred ovaj meč i te kako važna.

„Jasno je da nas boli poraz od Mornara, ali ako čovek želi da napreduje mora da preživi tu bol, da živi s tim porazom i da ide dalje. Da trener promeni karakter igrača za jedan dan, to je nemoguće. Karakter se stvara do pete, sedme godine. Ono što su oni tu doneli od svojih roditelja, to se menja godinama, a ne danima. Da bi bio vrhunski igrač i da bi nešto osvojio, moraš da budeš spreman da zaboraviš bol, da se koncentrišeš, okreneš novi list i da se boriš za sledeće izazove. To je najvažnije u psihološkoj pripremi. Naravno da sam spremao igrače da to zaborave i da shvate da kad se na kraju sezone podvuče crta, da je uvek razmera pola-pola. Neke utakmice si dobio za jedan poen, a neke izgubio. Mislim da će ovi nesrećni porazi da se vrate. Važno je da se veruje i da se da svoj maksimum“, rekao je Filipovski.

On je svestan da je protivnik mnogo opasniji nego što to pokazuje njegov položaj na tabeli.

„Izgubili su dosta utakmica u završnici, a sa druge strane promenili su tim, imaju nekoliko novih igrača. Ne potcenjujemo ih, ne smemo da živimo u prošlosti i moramo se maksimalno koncentrisati na neugodnog i opasnog protivnika koji dolazi rasterećen“, ocenio je trener crno-belih.

U prvom meču u Istanbulu meč-viner je bio Kodi Miler Mekintajer koji je 12 od svojih 22 poena dao u poslednjoj četvrtini. S druge strane,najveća opasnost preti od Erika Grina koji je u prvom sudaru ove dve ekipe dao 23 poena, ali je potrošio mnogo lopti. On je inače vodeći strelac Evrokupa (20,9 poena u proseku) i lider po indeksu korisnosti (23,7).

Partizanu je neophodno da dobro odigra u tranziciji, da šut bude makar nešto bolji nego u Baru, i da se izbegnu suvišni faulovi i prerani izlazak ekipe iz bonusa. Kontrola skoka se podrazumeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari