Zagorac teško do minutaže 1

Predani rad od momenta kada je 2016. na draftu izabran kao 35. pik, Rade Zagorac je valorizovao potpisivanjem ugovora sa Memfis Grizlisima 8. jula.

Prema zvaničnoj verziji srpski košarkaš obavezao se na dvogodišnju vernost, međutim postoji i opcija po kojoj je zapravo reč o trogodišnjem ugovoru, s tim što će Memfis imati pravo da posle druge godine aktivira „tim opšn“, odnosno da istestira vrednost igrača na NBA tržištu. Zagorac je samim potpisivanjem ugovora napravio najvažniju stvar na samom startu NBA karijere, ali je veliko pitanje koliko će dobiti prostora kod trenera Dejvida Fizdela u svojoj ruki sezoni.

Grizlisi su višegodišnja plej-of ekipa; još uvek nisu kompletirali sastav za narednu takmičarsku godinu, iako je jasno da će Majk Konli i Mark Gasol i dalje biti nosioci igre. Poznati su po odličnoj odbrani i fizički veoma snažnim igračima, zbog čega je za očekivati da će Zagorac dobar deo takmičarske godine posvetiti jačanju tela i nabacivanju mišićne mase. Memfis je prošle sezone započeo proces podmlađivanja i rekomponovanja, pre svega druge petorke, što bi moglo da bude dobra stvar za Zagorca. Troj Denijels i Džarel Martin igrači su koji su prošle sezone sa klupe „pokrivali“ mesta beka i krila, pozicije na kojima bi Zagorac mogao da potraži šansu.

Memfis je tokom leta ostao bez Vinsa Kartera i Zeka Rendolfa (Sakramento), dvojice prekaljenih „vukova“, koji su poslednjih godina dali nemerljiv doprinos odličnim klupskim rezultatima. Franšiza iz Tenesija angažovala je Bena Meklamora i Tajrika Evansa iz redova Kingsa, u suštini bekova, ali obojica zbog fizičke snage i iskustva mogu da pokrivaju i krilnu poziciju. Evidentno je da Zagorca očekuje izuzetno težak zadatak da se nametne u pomenutoj konkurenciji, koja do početka sezone može biti dodatno povećana. Teško je predvideti i kako će se srpski igrač snaći u defanzivnim zadacima i da li bočnim kretnjama, odnosno radom nogu u stavu može da odgovori zahtevima jedne izrazito dobre odbrambene ekipe. Kontakt igra i snaga na samom obruču takođe su upitni, jer Zagorac u dosadašnjem delu karijere nije igrao u vrhunskim takmičenjima poput Evrolige i protiv fizički daleko nadmoćnijih igrača.

Ne bi trebalo zaboraviti ni na percepciju po kojoj je visina ugovora usko povezana sa minutažom na terenu. Zagorac bi u prvoj godini trebalo da zaradi „svega“ 950.000 dolara, što je trenutno najslabiji ugovor u Grizlisima. Nije nemoguće i da veći deo sezone provede u Razvojnoj ligi, u kojoj bi imao daleko više mesta za dokazivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari