Žalgiris šuterska mašina 1Foto: EPA-EFE/ YVES HERMAN POOL

Večerašnji meč u Kaunasu za košarkaše Crvene zvezde biće ukupno šesti u poslednjih 12 dana što je pokazatelj surovosti ritma u kojem se trenutno nalaze puleni Dejana Radonjića (19.00).

Crveno-beli još uvek nisu izašli iz „omče“ virusa korona, sledstveno tome odloženi meč 24. kola Evrolige na terenu Žalgirsa došao im je kao srednjoškolcu nenajavljeni kontrolni iz matematike.

Bez mogućnosti adekvatnog odmora, u skraćenoj rotaciji, Zvezda će se nameriti na jednu od najnezgodnijih ekipa, koja je tokom sezone uzela meru većini evropskih velikana.

Na gotovo svakom treningu posle osvajanja Kupa Radivoja Koraća, trener Radonjić prvo prebroji igrače želeći da se uveri u mogućnosti da uopšte zamišljeno sprovede u delo.

Jednostavno, od početka februara situacija u vezi sa korona virusom gotovo da se nije promenila. Izvesno je jedino da će se Kori Volden vratiti u sastav i biti, barem nominalno, deo rotacije u Kaunasu.

Svi ostali, a njih je još četvorica, daleko su još uvek od timskih treninga, a kamoli vraćanja u takmičarski ritam. Amerikanac se u subotu priključio saigračima, trener Radonjić izuzetno ceni njegove igračke sposobnosti, pa ne bi bilo iznenađujuće da večeras dobije određenu minutažu.

Zvezda je pak i sa devetoricom seniora u rotaciji (O’Brajant u međuvremenu napustio klub) poslednji evroligaški meč protiv Zenita odigrala vrlo dobro, podsetivši javnost da adekvatan balans između unutrašnje i spoljne linije na završnici Kupa Radivoja Koraća nije bio posledica nemanja previše izbora već jasno postavljene koncepcije igre.

Trener Radonjić je revitalizovao kapitena Lazića (od povratka crnogorskog stručnjaka za tri šutira oko 50 odsto), zatim Davidovca, Dobrića, pa i Kuzmića, dok je silom prilika od Uskokovića dobio i više nego što je bilo očekivano (protiv Zenita imao šest asistencija).

Ukoliko večeras crveno-beli ne dozvole rivalu da se rastrči, razvije igru u tranziciji, a pritom Milaknisa i Grigonisa zatvore na način da posle istrčavanja iz blokada ne šutiraju bez pritiska na ruci, scenario iz 21. novembra 2019. ne bi bio nemoguć (poslednje slavlje u Kaunasu).

Trener crveno-belih Dejan Radonjić naveo je da će njegova ekipa pokušati da odgovori na čvrstinu Žalgirisa i visok procenat šuta.

– Naš položaj u Evroligi nam dozvoljava da možemo da imamo pristup u kome popravljamo situaciju iz utakmice u utakmicu, i da uradimo sve što je u našoj moći da povratak igrača u tim bude najbezbolniji mogući“, rekao je Radonjić.

Žalgiris u evropskim okvirima predstavlja koncept ka kojem bi i Zvezda trebalo da teži – jasno izbalansiran odnos domaćih i inostranih igrača, sa preferencijom afirmacije litvanskih talenata.

I u takvoj konstelaciji ekipa ove sezone postiže odlične rezultate (13-11 skor).

Zasluge pripadaju i treneru debitantu na evroligaškoj sceni – 39-godišnjem Austrijancu Martinu Šileru.

Učenik Kvina Snajdera, trenera Jute (tri sezone vodio razvojni tim Džezera), što se tiče discipline u igri, nastavio je putem svog prethodnika Šarunasa Jasikevičijusa.

Žalgiris je očekivano odlična šuterska ekipa; po procentima za tri uspešniji je samo Milano (42,08 odsto).

Prema odnosu asistiranih poena i izgubljenih lopti takođe su na visokom šestom mestu što je takođe pokazatelj timske košarke.

Čak devetorica njih za tri šutira preko 33 odsto (među kojima su dvojica iz centarske linije), dok su četvorica na preko 43 odsto uspešnosti.

Grigonis je u životnoj formi (14,2p, 3,2 as, 45,9 odsto za tri) i uz Volkapa i Lekavičijusa kreator je svih akcija.  Žalgiris preferira igru iz pika, ima mnogo varijacija na temu i adekvatne dodavače; takođe, ume da stane u zonu i da tako zbuni protivnika, naročito određenim kombinovanim odbranama.

Upitan ostanak Koloma

Saša Obradović ostavio je Dejanu Radonjiću Kina Koloma, iskusnog španskog plejmejkera, koji je u Crvenu zvezdu stigao nedovoljno fizički spreman. I pre nego što se inficirao virusom korona, crnogorski stručnjak nije bio preterano zadovoljan doprinosom i načinom igre Koloma, naročito u odbrani. Te je signalizirao upravi da pronađe način da se rastane i sa Kinom Kolomom. Zvezda bi dodatno rasteretila budžet, a pritom bi Uskoković dobio adekvatnu priliku za afirmaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari