Žalgirisu šansa za prvu meč-loptu protiv Fenerbahčea 1Foto: EPA-EFE/ SERGEI ILNITSKY

Ostavio je Žalgiris zatečenim sve u hali Ulker sport arena nakon napravljenog „brejka“ u drugom meču plej-of serije Evrolige.

Fenerbahče do Top 8 faze nije izgubio nijednu od 15 odigranih utakmica kod kuće, što podvig litvanskog velikana čini još većim. Imao je Željko Obradović tri dana da presabere svoje izabranike i uradi pojedine taktičke finese kojima bi eventualno iznenadio večeras velikog rivala u Kaunasu.

Kao osmoplasirani tim, Žalgiris je posle „brejka“ u prednosti domaćeg terena i imaće vezane prilike da pred svojim navijačima okonča seriju i napravi nesvakidašnje iznenađenje. Fenerbahče je definitivno na potezu, baš kao i Panatinaikos, koji nakon dva poraza u Madridu, večeras ima poslednju priliku da u Atini produži seriju protiv Reala i učini je neizvesnijom.

U svojoj prebogatoj karijeri, Željko Obradović je bio u sličnim situacijama nalik večerašnjoj; neretko je uspevao da eliminiše i osetno kvalitetnije ekipe nego što je to aktuelni sastav Žalgirisa (Sijena, Makabi…) nakon što je gubio ili nije imao prednost domaćeg terena u Top 8. Ono što ipak može da zabrine i najboljeg košarkaškog stručnjaka Evrope svih vremena, jeste način na koji je Žalgiris, naročito u prve tri četvrtine, dominirao u Istanbulu, maestralno kažnjavajući sve defanzivne propuste zvaničnog vicešampiona Starog kontinenta.

I sam Obradović je priznao da je trijumf Žalgirisa bio apsolutno zaslužen i da je njegov prijatelj Šarunas Jasikevičijus uspeo da ga nadmudri u drugom susretu. Kao retko kad, Obradović taktički nije imao odgovor na igru Edgarasa Ulanovasa na niskom postu. Bek po vokaciji, izuzetno čudne mehanike šuta, litvanski reprezentativac zadavao je mnogo problema u igri leđima ka košu, neretko situacije rešavajući levim poluhorogom. Iako na četvorci Obradović ima trojicu vrsnih igrača (Meli, Datome, Kalinić) i sijaset „varijacija na temu“ demonstrirani balans između unutrašnje i spoljne linije Žalgirisa i večeras bi mogao da bude kamen spoticanja turskog velikana.

Jasikevičijus je doskočio rivalu i načinom na koji je defanzivno zatvarao reket preuzimajući sa brzim i pokretljivim Dejvisom i Tompsonom. Žalgiris je pritom trijumfovao šutirajući za tri 35,3 odsto, naspram Fenerovih 50 odsto.

Real je sa kapitalnom prednošću stigao u Atinu. Panatinaikos je na ivici eliminacije. Predsednik „zelenih“ Dimitris Janakopulos javno je negodovao posle prve utakmice u Madridu zbog sudijskog kriterijuma, čak je upućeno i protestno pismo na adresu Evrolige, međutim umesto reakcije ekipe, PAO je u drugom susretu odigrao izuzetno loše.

U međuvremenu su američki novinari pustili informaciju da je Rik Pitino u užem krugu kandidata za novog trenera Klivlend Kavalirsa i da je već obavio razgovor sa vlasnikom kluba Denom Gilbertom. Time je zapravo poslata poruka Panatinaikosu da američki stručnjak ne razmišlja o dužem ostanku u redovima grčkog velikana i to usred Top 8 faze Evrolige.

Raspored plej-ofa

utorak

Žalgiris – Fenerbahče 19.00 1:1

Panatinaikos – Real 20.00 0:2

sreda

Baskonija – CSKA 20.30 1:1

Barselona – Efes 21.00 1:1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari