Zašto se glavni teren u Gštadu zove po proslavljenom australijskom teniseru: Dijamantska svadba s pogledom na bernske Alpe 1Foto: EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Novak Đoković nikada nije igrao u Gštadu, a možda jednom dođe zbog svoje druge strasti.

Turnir s dugom tradicijom, koji se kao profesionalni i igra od prve godine profesionalizma u tenisu (1968), ugnezdio se u živopisnim predelima bernskih Alpa, u varoši s nekoliko hiljada duša. Njihov spokoj na 1.000 metara nadmorske visine svake godine u zimu naruši svetski džet-set, koji se slegne da uživa u čarima skijanja.

Usred leta u goste im dolaze teniseri. Australijanac Roj Emerson nije uzeo učešće na premijernom profi takmičenju, ali je bio još kao amater 1959. I bukvalno se zaljubio u Gštad. Deceniju kasnije, kao velika zvezda s u to vreme rekordnih 12 titula sa sva četiri turnira za grend slem (u tzv. Open eri nije uzeo nijedan), trijumfovao je.

Tu je pre 40 godina, 1983, sa svojih nepunih 47, odigrao poslednji meč u karijeri. Izgubio je od Grka Georgea Kalovelonisa (6:3, 6:3). Već se osećao kao u svojoj kući, jer je 1973. zapatio i teniske terene sa šljakom.

Redovno je provodio po nekoliko meseci godišnje u Gštadu sa svojom životnom pratiljom Džoj. Tu su obeležili dijamantsku svadbu – 60 godina braka. Zavoleli su ga i meštani, koje je opijao duhovitošću. Srodio se s njima kao dragi im gost. Organizator turnira, koji se danas održava pod nazivom „Švajcarska open“, u njegovu čast su dali ime glavnom turnirskom terenu s 4.500 sedišta.

Zašto se glavni teren u Gštadu zove po proslavljenom australijskom teniseru: Dijamantska svadba s pogledom na bernske Alpe 2
Foto: EPA-EFE/PETER SCHNEIDER

Emerson ima 86 godina. Dočekao je, i nije mu žao, da su ga na večnoj listi grend slem osvajača nadmašili i Amerikanac Pit Sampras (14) i Švajcarac Rodžer Federer (20) i Španac Rafael Nadal (22) i Đoković (23), koji je trinaestu titulu uzeo na Vimbldonu 2018.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari