Zašto se u Srbiji odgovara za lomljene stolice, a ne i za razbijene glave? 1photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Taman kada se pomislilo da su Crvena zvezda i Partizan (za)stali sa razmenom udaraca izvan terena jedna odluka Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Srbije dodatno je zatalasala odnose između komšija sa Topčiderskog brda.

Jer je šampion prijavio svog najbližeg poludecenijskog pratioca na prvenstvenoj tabeli za neizmiren dug u iznosu 6.800.000 dinara, a ovaj se naljutio što mu se zbog računa za lomljenje stolica na južnoj tribini stadiona u Ljutice Bogdana na dva poslednja večita derbija, sve do isplate traženog zabranjuje registracija pojačanja svih uzrasta dovedenih ovog leta.

Kazna je izrečena na osnovu člana 95 Disciplinskog pravilnika FSS, jer „klub koji neizmiruje finansijske obaveze prema nadležnom Savezu ili obaveze prema drugom klubu, igraču, treneru, službenim licima…“ može biti sankcionisan „novčanom kaznom, oduzimanjem do devet bodova i zabranom registracije (transfera) novih igrača svih uzrasta u trajanju od jednog do tri meseca“, sa opcijom ukidanja iste čim dužnik dostavi pisani dokaz disciplinskom organu da je dao potreban novac.

Generalnom direktoru kluba iz Humske, Milošu Vazuri, jasno je da se račun mora platiti, ali mu smeta odustajanje od prakse prebijanja dugova, jer huligani među navijačima crno-belih i crveno-belih dugo, maltene ritualno, uništavaju inventar na stadionu najmrskijeg im protivnika, pa svadljivo najavljuje da će i Partizan ubuduće računati svaku njemu načinjenu štetu.

Još više mu bode oči veliki iznos, jer njegova procena kaže da su bes i frustracija Grobara ovog proleća iskaljeni na manjem broju stolica od prikazanog u cehu ispostavljenom sa druge strane „plota“.

„Mi smo se žalili redovnom sudu i sigurni smo da ćemo oboriti tu presudu. Ne postoji nijedan egzaktni dokaz koliko je stolica uništeno. Oni su dali jedan okviran broj, FSS je to prihvatio… Platićemo kaznu, ali će redovni sud presuditi u našu korist i vrati nam deo sredstava. To je ogromna cifra“, tvrdi funkcioner prezaduženog i, u svakom mogućem smislu, već dugo inferiornog „parnog valjka“, uz konstataciju da je dobijena presuda „nefer i budalaština“.

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost pak, ne može da se načudi jednom delu komentara bivšeg savetnika i pomoćnika ministra pravde u jednoj od prošlih Vlada Srbije.

– Prvo što sam se zapitao čitajući njegovu izjavu jeste da li je moguće da jedan fudbalski radnik, sa završenim Pravnim fakultetom, ne zna propise FSS. Da zna o čemu priča ne bi nikako mogao da pomene redovni sud u ovakvom kontekstu, jer procedura kaže da je žalba moguća samo odgovarajućoj Komisiji FSS. Čak i njegov Statut izričito brani da se sporovi rešavaju van fudbalske organizacije. Jedino predviđeno mesto gde se može tražiti naknadna pravda jeste Sud za sportsku arbitražu u Lozani – kaže za Danas Poledica.

Kako javnost nije upoznata sa detaljima Zvezdine prijave, naš sagovornik ne želi da se bavi težinom i vrednošću štete, ali je smatra zgodnim povodom za apel nadležnima.

– Da se ja pitam kazne za vandalizam bile bi deset puta veće od sadašnjih, a taj novac bih usmeravao u Razvojnu ligu ili ga davao omladinskim akademijama, da roditelji ne plaćaju visoke članarine. Prosto, nijednom obliku nasilja nije mesto na sportskim borilištima. I tu treba biti rigorozan.

Međutim, svakom hroničaru prilika u srpskom sportu, sa akcentom na fudbal, jasno je da će normalni ili pravi navijači zaobilaziti stadione i dvorane sve dok Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama bude mrtvo slovo na papiru, a instrumentalizovani kriminalci sa tribina nesmetano nastave da lome stolice i tuđe glave.

– Tako je bilo i u Poljskoj, gde sam igrao fudbal. Tamo je svaki klub imao najmanje jednu ekstremnu grupu i svi su radili brutalne stvari, još gore nego kod nas, a sada im je vrhunac ispada razvijanje transparenta protiv UEFA. Sve se može ako se hoće, jer država ovakvu stvar rešava na jednoj skupštinskoj sednici. Međutim, kod nas niko ne želi tim da se bavi – podseća Poledica da se riba čisti od glave a ne od repa.

Tako bi, recimo, policija na osnovu snimaka bezbedonosnih kamera mogla da uhapsi vandale, a sudovi ih bez otezanja osude tako da im više ne padne na pamet da lome i pale ili se tuku.

I Rendžers morao da plati Zvezdi

Istim povodom, uprava Crvene zvezde tražila je novac i od Glazgov Rendžersa, posle jednog od dva njihova duela u osmini finala minule Lige Evrope. Nadležni organ Evropske fudbalske federacije oglobio je Škote sa 40.000 evra, jer su njegove pristalice lomile stolice (5.000) i još ih ubacivale na teren (35.000). Uz rok od 30 dana za dogovor sa srpskim klubom oko celokupne štete načinjene na „Rajku Mitiću“ i obavezu da u tom periodu isplati sav iznos Zvezdi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari