Zašto Srbijagas finansira izgradnju novog stadiona FK Vojvodina 1Foto: STARSPORT

U Srbiji sve može, ali bukvalno.

Državno preduzeće Srbijagas koje je godinama slovilo za gubitaša saniraće dugove Fudbalskog kluba Vojvodina, koja takođe slovi za velikog gubitaša, a pride će i učestvovati u izgradnji novog stadiona.

Novi generalni direktor FK Vojvodina Dušan Bajatović najavio je da će Srbijagas finansirati celokupan projekat i zajedno sa republičkim organima biti glavni finansijer izgradnje novog stadiona od 16.800 mesta, koji će koštati 25 miliona evra.

Srbijagas je prošlu godinu završio s pozitivnim bilansom, ali je gledano deceniju unazad poslovao s gubicima koji su konstantno nadoknađivani iz državnog budžeta. S druge strane se otvara pitanje zašto bi uopšte državno preduzeće koje se bavi energetikom gradilo stadion nekom fudbalskom klubu?

Prethodna uprava Vojvodine, na čelu sa predsednikom Dušanom Vlaovićem i direktorom Darkom Jevtićem, završila je svoju misiju posle nepune dve godine iako je uspela da sanira mnoge dugove kluba. Najpre je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio da uprava mora da podnese ostavke zbog loših rezultata, potom je navijačka grupa „Firma“ odjednom počela da traži ostavke na utakmicama „lala“, a onda je nepoznata osoba u trenerci sa kapuljačom na glavi fizički napala generalnog sekretara Aleksandra Vlaškalića.

Iako je put ka izboru nove uprave ekspresno popločan u kampanji koja je trajala nepuna tri meseca (od marta do maja), sednice Skupštine kluba odlagane su nekoliko puta. Razlog prema saznanjima Danasa leži u tome što su postojale nesuglasice oko toga ko će „umočiti prste u med“, odnosno dobiti posao izgradnje novog stadiona. Prema nezvaničnim saznanjima to bi trebalo da bude firma „Aleksandar gradnja“ koja je u vlasništvu novog predsednika FK Vojvodina Vojislava Gajića, a koji je inače 2013. godine bio uhapšen zbog sumnji da je oštetio Grad Novi Sad za oko 500.000 evra.

Stručnjak za investicije i arhitekta Mahmut Bušatlija u razgovoru za Danas nema dilemu da Srbijagas nema nikakav interes da državne pare troši na izgradnju stadiona.

– Zašto bi uopšte bilo ko investirao u naš fudbal poslednjih 30 godina kada su rezultati ispod proseka. Svima je jasno da je u pitanju politička odluka, samo što niko ne postavlja pitanje kako se troše državne pare. Nekada je u SFRJ bilo rizično ukrasti državne pare ili ih nenamenski trošiti, nije time svako smeo da se bavi, ali danas se više ne postavlja pitanje gde odlaze pare iz javnih preduzeća – priča Bušatlija.

Na pitanje kako je Bajatović došao do cifre od 25 miliona evra za stadion od 16.800 mesta bez postojanja čak ni idejnog projekta, Bušatlija odgovara:

– Ne znam, to samo on može da kaže. Moguće je uraditi procenu bez projekta ako ste dovoljno stručni. Ja mogu da vam dam okvirnu procenu za cenu i vreme izgradnje uz dosta izvesnosti i sa minimalnim odstupanjima, a za gospodina Bajatovića odgovorno mogu da tvrdim da nije kvalifikovan da procenjuje investicije. Mada, političari stalno to rade. Tako je cena nacionalnog stadiona koji najavljuju počela od 80 miliona evra, pa je stigla do 280 miliona, a još uvek se nije zaustavila – navodi Bušatlija.

Miroslav Vislavski, novinar i autor dokumentarnog filma o FK Vojvodina „Od titule do titule“, objašnjava za naš list da nema sumnje da je Bajatović mogao i ranije da kao član UO novosadskog kluba dovede Srbijagas za generalnog sponzora kluba, ali da je očigledno da je to „sada odlučio onaj koji odlučuje o sudbini svih i o svemu“.

– Kao navijač Vojvodine na ovo gledam sa dva aspekta. Nema sumnje da su Crvena zvezda i Partizan državni projekti kojima se brišu dugovi preko noći i u koje se ulaže, pa zašto se onda ne bi pomoglo i Vojvodini? Ako Zvezdi može gumicom da se izbriše 50 miliona evra duga, zašto Vojvodina ne bi dobila novi stadion? Međutim, drugi aspekt je da je u pitanju princip koji je za osudu i neprihvatanje. Srbijagas troši naš novac, Bajatović ne daje pare iz svog džepa. Na kraju će to kad tad morati da dođe na naplatu, na ovaj ili na onaj način – objašnjava Vislavski.

On dodaje i da je veliko pitanje da li će stvarno biti izgrađen novi stadion.

– Najavu izgradnje novog stadiona doživljavam kao i sve što Aleksandar Vučić obećava. Može da bude, a ne mora da znači. Ovde se ionako niša ne planira ni na kratkoročni ni na srednjoročni rok, a kamoli dugački. To je sve onako, kako se ko probudi s kojom idejom, tako se ide u projekat… Tako je gradonačelniku Novog Sada jednog jutra bilo palo na pamet da treba da se sruši hala SPENS, pa je odustao posle pritiska javnosti. Zato me više ništa ni čudi. Samo se nadam da neće prvo srušiti ovaj stadion, a posle da ne izgrade novi – zaključuje Vislavski.

Multipraktik Bajatović

Direktor Srbijagasa, član Nadzornog odbora Jugorosgasa, predsednik Nadzornog odbora podzemnog skladišta gasa „Banatski dvor“, predsednik Akcionarskog društva Sogaz, direktor privrednog društva Saut strim… Dušan Bajatović je zbog svih funkcija koje obavlja u medijima često oslovljavan kao državni tajkun.

– Ja ne znam kad on misli da stigne da obavlja i funkciju generalnog direktora FK Vojvodina. U pitanju je operativna funkcija koja zahteva svakodnevno prisustvo u klubu – priča Miroslav Vislavski.

Pravi navijači digli ruke

Miroslav Vislavski objašnjava i da su iskreni navijači FK Vojvodina odavno prestale da se nadaju da će klub uspeti da povrati staru slavu.

– Pristalice kluba vide da već 20 godina to nije društvena institucija sa istorijskom misijom. To je sada sve trgovina, vaćarenje, mutljavina, prevara, nema tu više kluba koji smo nosili u srcu, prema kome smo svi imali emocije – ističe Vislavski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari