Zašto Zimonjić nije reizabran za selektora Dejvis kup reprezentacije? 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC (Arhiva)

Smene uspešnih selektora nisu retka pojava u srpskom sportu, pa ni neočekivan odlazak Nenada Zimonjića sa mesta komandanta Dejvis kup reprezentacije nije iz rubrike „verovali ili ne“…

… ali preksinoć obnarodovana, jednoglasno doneta, odluka Upravnog odbora Teniskog saveza Srbije nije prošla nezapaženo, pošto je toliko zatekla i razočarala prethodnika novoizabranog Viktora Troickog, da je nekada sjajni dubl igrač podelio s javnošću svoje veliko iznenađenje „zahvalnicom“ Mirka Petrovića i njegovih saradnika iz vrhuške TSS.

Preciznije rečeno, njihovim odbacivanjem Zimonjićeve kandidature za novi mandat.

Prvenstveno zbog saznanja da su je isprovocirali momci sa kojima je početkom godine osvojio novo i vrlo jako takmičenje nacionalnih selekcija – ATP kup.

„Veoma sam iznenađen odlukom igrača da me smene sa pozicije selektora Dejvis kup tima Srbije! Telefonskim pozivom 1. novembra Viktor Troicki me je obavestio da su igrači imali sastanak tog dana u Parizu i da su izrazili želju da on bude novi selektor, bez objašnjenja i konkretnih razloga zašto me smenjuju. Napominjem da nisu sa mnom razgovarali ni u jednom momentu o eventualnom problemima, nezadovoljstvu ili o mogućoj promeni selektora“, stoji u saopštenju Zimonjića podeljenom putem društvenih mreža, ubrzo nakon oglašavanja TSS.

Nenada Zimonjića zatekao je i proces izbora, u lancu reprezentativci – Komisija za izbor Dejvis kup selektora – UO, jer se u objavi TSS na tu temu nigde ne pominje Stručni odbor, od koga bi po Statutu trebalo da potiču predlozi za postavljanja i razrešenja selektora.

Premda je i sam svojevremeno po istoj liniji došao na šefovsku poziciju u timu, za čiji sastav i vođenje je bio zadužen i u periodu 2003-2004. godina, u vreme dok je i sam još jurio za lopticom.

„Imao sam želju da nastavim sa radom na toj poziciji, sa čime su svi igrači bili upoznati, kao i sa rokovima za prijavu novih kandidata javnog konkursa. Nakon isteka roka za prijavu 24. oktobra saopšteno mi je od strane TSS da sam jedini kandidat koji je ispunio sve uslove za novog selektora. U prilog tome idu odlični rezultati reprezentacije Srbije koji su postignuti za vreme mog mandata (od 2017. do 2020. godine), sjajne atmosfere u timu, kao i moje znanje i iskustvo stečeno tokom 26 godina nastupanja za reprezentaciju… Nekoliko dana kasnije, 3. novembra, saznao sam da su igrači naknadno dostavili molbu TSS da Viktor Troicki bude novi selektor. Mesec dana nakon završetka roka za prijavu 25. novembra saopšteno mi je od strane TSS da je Upravni odbor doneo odluku da produži rok za konkurs do naredne subote“, navodi Zimonjić koji nam je u razgovoru kratko odgovorio da nema ništa da doda onom što je već javno saopštio.

Nije bilo moguće uspostaviti kontakt ni sa najodgovornijim funkcionerima Saveza, pa se naš pokušaj dobijanja dodatnih oficijelnih objašnjenja o kriterijumima i redu poteza u postupku selektorske premetačine sveo na SMS odgovor izvršnog direktora za sportska i organizaciona pitanja Dušana Orlandića – „Mislim da je sve rečeno, tako da ne bih želeo dalje od ovoga da komentarišem“.

Zato je počasni član TSS i selektor sa najdužim stažom Radmilo Armenulić bio rečitiji.

– Nema ništa spektakularno i skandalozno u ovoj priči, jer nije prvi put da volja igrača bude presudna. Mene je ista bezmalo punih 18 godina držala na mestu selektora. Drugo, konsultovan sam u vezi napravljenog izbora, kada sam saznao kako stariji igrači Lajović, Đere i Krajinović zameraju Zimonjiću to što se nije dovoljno posvećivao radu s mlađim kolegama, tj. pratio ih i pozivao na treninge Dejvis kup reprezentacije, koliko su smatrali potrebnim. Kako je iza njihovog stava stao i svetski broj jedan Novak Đoković, Savezu je bilo ostalo samo da formalizuje želju reprezentativaca. Posebna je priča zašto se o tom neslaganju nije prvo pričalo sa Zikijem, odnosno kako se desilo da bude iznenađen tolikim razmimoilaženjem u njegovim i stavovima ljudi koje je vodio, ali to nije moja sfera. Što se tiče Viktora, verujem da će se snaći na novom poslu. Ima dovoljno teniskog iskustva, zna sve te momke i dugo je reprezentativac – smatra sagovornik Danasa.

Jedan od najcenjenijih poznavalac tenisa među novinarima, Nebojša Višković, nije u čudu zbog okolnosti u kojima se desila promena na čelu muške reprezentacije, jer, kako kaže komentator Sport kluba, „odavno stvari u našem tenisu nisu onakve kakve bi trebalo da budu“.

– Da ne bih zauzimao stav na osnovu rekla-kazala priča, jer samo direktno upleteni u priču razumeju te neke unutrašnje momente i znaju šta se zaista izdešavalo i koji su stvarni razlozi za odlazak Zimonjića, hteo sam da napravim okrugli sto sa njim i Troickim. Međutim, ni jedan ni drugi nisu bili zainteresovani za razmenu mišljenja i informacija, smatrajući da su već dovoljno rekli u njihovim pisanim obraćanjima javnosti. Što se mog ugla gledanja tiče, smatram da bi Savez trebalo da predstavlja važniji faktor u ovakvom procesu odlučivanja – kaže naš sagovornik.

A, poznavaoci ovdašnjeg tenisa pamte kada su svojevremeno Troicki, Đoković i Janko Tipsarević poželeli da vide leđa tadašnjem selektoru Bogdanu Obradoviću, iako ih je ovaj odveo do svetske titule, a na njegovo mesto dovedu, godinama im bližeg i bliskijeg Zimonjića. I tvrde da je sada samo ponovljena matrica.

Oni su „kao“ doneli odluku

Iza već donete odluke reprezentativaca stali su predsednik Upravnog odbora i TSS Mirko Petrović, potpredsdnik UO i TSS i  Novakov stric Goran Đoković, kao i svi do jednog članovi domaće teniske vlade Boban Gašić, Dragan Živaljević, Miloš Dedić, Milan Vučković, Dragan Vuksanović, Milan Slavković, Nikola Živković, Mirčeta Paunović, Nebojša Dimitrijević i Radoslav Baćević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari