Završni turnir Dejvis kupa počinje danas u Madridu 1Foto: FoNet Aleksandar Kokovć

Završni turnir Dejvis kupa koji je u medijima pogrdno nazvan i Pikeov kup (po novom vlasniku takmičenja fudbaleru Barselone Đerardu Pikeu) počinje danas u Madridu i trajaće sedam dana.

Novi vlasnik je smislio novi format koji podseća na fudbalsko Svetsko prvenstvo, pa će tako reprezentacije učesnice biti raspoređene u šest grupa, a plasman u četvrtfinale obezbediće šest prvoplasiranih i dve najbolje drugoplasirane ekipe.

Srbija je na ovom turniru smeštena u Grupu A sa Francuskom i Japanom, a takmičenje će danas biti otvoreno mečevima Belgija – Kolumbija i Hrvatska – Rusija. Srpski teniseri na teren će tek u sredu kada bi Japan (bez Keja Nišikorija) trebalo da im posluži samo kao „zagrevanje“ za četvrtak kada se sastaju sa Francuskom. Ukoliko naši teniseri izbore plasman u četvrtfinale (a očekuje se da hoće) prvi meč nokaut faze igraće već u petak, pa eventualno polufinale subotu, a finale u nedelju. Praktično, to znači da bi u slučaju dolaska do finala odigrali pet mečeva u pet dana, što do sada nije zabeležno u teniskoj praksi. „Orlovi“ su u glavni grad Španije doputovali u najjačem sastavu u kojem će osim Novaka Đokovića biti još i Janko Tipsarević, Viktor Troicki, Dušan Lajović i Filip Krajinović.

Selektor Srbije Nenad Zimonjić upozorio je da Japan nije autsajder u Grupi A i da će upravo prvi meč protiv njih verovatno biti presudan za prolaz.

– Imamo izuzetno tešku grupu. Japan, da je nastupio i Nišikori bio bi mnogo teži protivnik, ali ne treba ih potceniti, imaju igrače koji mogu da iznenade, imaju i dobar dubl. Jesmo blagi favoriti i Francuzi i mi u ovoj grupi, a činjenica da samo jedna reprezentacija ide dalje i dve najbolje drugoplasirane iz svih grupa otežava posao. Nadam se da ćemo uspeti da prođemo grupni deo takmičenja i da se plasiramo u četvrtfinale, a posle i nije toliko bitno protiv koga ćemo igrati – rekao je Zimonjić.

Ostaje da se vidi koliko će Zimonjić moći da koristi umornog Đokovića koji ponovo ima probleme sa laktom, iako nema dileme da će upravo od svetskog broja dva najviše zavisiti konačni plasman Srbije. Podsetimo, Đoković je najpre bio veliki kritičar Dejvis kupa tvrdeći da novi format nije dobar, međutim, u toku ove sezone je mišljenje naprasno korigovao i ipak odlučio da igra na završnom turniru.

Janko Tipsarević se učešćem u Madridu oprašta od profesionalnog bavljenja tenisom, tako da nije tajna da bi sa novom „Salatarom“ želeo da završi karijeru. Srbija je Dejvis kup osvojila 2010. godine, a 2013. je bila u finalu.

– Ovo je sigurno najemotiviji turnir u mojoj karijeri zato što je i poslednji. Poslednjih pet godina zbog brojnih operacija sigurno je bila misao u mojoj glavi kako i na koji način ću se povući. Nikada nije dobar momenat za povlačenje iz profesionalnog tenisa ali i ako bih mogao da biram uvek bih izabrao da to bude Dejvis kup – rekao je Tipsarević.

Srbija prema njegovim rečima može da „osvoji Dejvis kup“, ali i da „ni ne prođe grupnu fazu“.

– Mogu slobodno da kažem da je naša grupa jako teška, zato što prvi timovi iz grupa idu dalje i dva najbolja drugoplasirana. Naš protivnik u grupi, Francuska, ima ubedljivo najjači dubl na celom turniru, tako da u slučaju da Novak nama donese taj poen, hipotetički gledano taj drugi meč Lajović ili Krajinović protiv Conge je potpuno otvoren, a oni bi bili izraziti favoriti u dublu. Tako da možemo i da ne prođemo grupu a možemo i da osvojio ceo turnir – zaključio je Tipsarević.

Osim kontroverzi oko sistema takmičenja, toga što će se završni turnir više narednih godina igrati samo u Španiji, Đerard Pike se prethodnih dana našao u problemu i zbog toga što je Madrid domaćin završnog turnira. Pike se prethodnih godina javno deklasirao kao pobornik nezavisne Katalonije zbog čega mu sada javnost u Barseloni zamera što je odlučio da Dejvis kup organizuje u Madridu.

– Madrid mi je kao drugi dom. Nikad nisam imao problema s tim. LJudi me pozdravljaju na ulici, traže da se fotografišemo. Rivalstvo s Realom je samo na terenu – rekao je Pike u svoju odbranu.

Grupa A

Francuska

Srbija

Japan

Grupa B

Hrvatska

Španija

Rusija

Grupa C

Argentina

Nemačka

Čile

Grupa D

Belgija

Australija

Kolumbija

Grupa E

Velika Britanija

Kazahstan

Holandija

Grupa F

SAD

Italija

Kanada

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari