Željko Obradović najbolji trener Evrope 1Foto:Sedat Suna/EPA

Nedvosmisleno najbolji košarkaši trener u Evropi svih vremena, sa devet titula šampiona Evrolige, potpuno logično, dobio je nagradu namenjenu najkvalitetnijem stručnjaku za sezonu 2016/17. Željku Obradoviću istorijski, treći put u karijeri, pripala je nagrada „Aleksandar Gomeljski“ namenjena najboljem treneru Evrolige u jednoj takmičarskoj godini.

Popularni Žoc je prošle sezone omogućio da Fenerbahče postane prvi turski tim koji je osvojio Evroligu i shodno tome nagrada mu jednostavno nije mogla, a ni smela, izmaći.

Prethodne dve titule podizao je kao trener Panatinaikosa 2007. i 2011, dok će treću, rekordnu, doneti u Istanbul, gde će prema aktuelnom ugovoru ostati najmanje do 2020. Evroliga je u obrazloženju podsetila da je Fenerbahče u plej-ofu startovao sa pete pozicije, bez prednosti domaćeg terena i da je na superioran način, ne izgubivši nijedan meč, zaključno sa finalom, osvojio titulu, savladavši Olimpijakos.

Ovo priznanje dodeljuje se na osnovu glasanja svih evroligaških trenera, a drugo mesto u izboru zauzeo je trener Olimpijakosa Janis Sferopulos, treće Sito Alonso iz Baskonije, dok je četvrti Šarunas Jasikevičijus, sa klupe Žalgirisa. Obradović je tokom fantastične trenerske karijere osvojio broj titula Evrolige u ravni Real Madrida, najtrofejnijeg kluba u istoriji najkvalitetnijeg takmičenja Starog kontinenta. Popularni Žoc postajao je prvak Evrolige/Kupa šampiona sa Partizanom 1992, sa Huventudom 1994, Realom 1995, a najviše uspeha imao je u Panatinaikosu, gde je postajao šampion Evrope 2000, 2002, 2007, 2009. i 2011. godine. Šest sezona kasnije, na tron se popeo i sa Fenerbahčeom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari