Zenit kad mu vreme nije 1Foto: Starsport

Sticaj okolnosti koje su toliko jake da u jednom danu mogu drastično uticati na ambicije jednog tima, naterao je pulene Dejana Radonjića da homogenim nastupom, kao nijednom pre tokom sezone, bukvalno iznebuha dođu od trofeja u Kupu Radivoja Koraća.

Iako je Žućkova levica prigrljena u nedelju, perspektiva je zbog nesnosno prenatrpanog rasporeda takva da se čini kao da se finale sa Megom odigralo pre nekih petnaestak dana.

Jednostavno, posle serijala od tri utakmice u četiri dana, crveno-bele je u sredu sačekao odloženi abaligaški duel sa čačanskim Borcem, a već večeras srpski velikan moraće na megdan zahuktalom Zenitu (20.45). Jedna od retkih dobrih stvari u takvom rasporedu jeste ta da Lazić i saigrači neće morati da putuju; ruskog predstavnika dočekaće u hali „Aleksandar Nikolić“ nadajući se da bi u 25. kolu mogli da prekinu evroligaški post koji traje od 18. januara.

Trener Dejan Radonjić nije imao puno prostora za manevar u kratkom intermecu između dve utakmice u razmaku nešto većem od 48 sati.

Morao je crnogorski stručnjak da razmišlja i o energetskoj potrošnji, koja je sigurno bila ogromna kod njegovih izabranika u poslednjih sedam dana.

U suženoj rotaciji, koristeći pritom svega deset igrača, Radonjić je čak četiri puta morao da izvodi svoje izabranike u poslednjih nedelju dana.

Zvezda je pripremu za večerašnji meč obavila na način da su igrači bili pošteđeni nekog intenzivnijeg rada, akcenat je bio na oporavku posebno onih koji su se junački izborili za pehar u Kupu Radivoja Koraća.

Crveno-beli i u trenutnom sastavu imaju nekolicinu igrača starijih od 30 godina (Lazić, Jagodić Kuridža, Kuzmić, Simonović) pojedini su donedavno bili bolesni, roviti, neki su se tek vraćali u formu tako da je premor nešto što je Radonjić i očekivao posle pobede nad Borcem, četvrte vezane.

Gotovo identičan sastav crveno-belih nastupiće i u duelu sa Zenitom.

Petorica inficiranih korona virusom (Volden, Nnoko, Kolom, Hol, Rit) još uvek su poprilično daleko od povratka u puni trenažni proces, pojedini uopšte vraćanju profesionalnim obavezama i gotovo izvesno nijedan od njih neće biti u stanju da do ponedeljka postane bitan faktor u taktičko-tehničkoj pripremi za predstojeće mečeve.

Istovremeno, Džoni O Brajant rešio je da zatraži raskid ugovora sa klubom. Amerikanac i trener Radonjić nisu uspeli da izglade odnose nakon incidenta koji je centar izazvao na gostovanju Efesu u Istanbulu.

Ni desetodnevna suspenzija nije urodila plodom tako da će do kraja sezone Zvezda igrati samo sa Kuzmićem i Nnokom kao klasičnim peticama.

Trener crveno-belih Dejan Radonjić svestan je koliko težak zadatak je pred njegovom ekipom.

„Zenit igra sjajno ne samo u Evroligi, već i u VTB ligi u kojoj je lider. Do sada su pokazali jako mnogo i od njih mnogo može da se očekuje i u nastavku sezone. Imaju kvalitet, iskustvo, nivo igre. Moraćemo da budemo spremni da odgovorimo koliko je to moguće u ovom okolnostima. Naravno, vrlo je delikatno da se sada priča o nekim očekivanjima u situaciji kada imamo na raspolaganju ovaj broj igrača. Sa nama će biti na klupi i dvojica juniora. Šta je tu je, trudićemo se da pružimo dobar otpor. Teško je i vrlo nezahvalno da se bavimo prognozama meča sa odličnim rivalom koji dolazi u trenutku kada nam je 50 odsto igrača van tima. Prilično jasno u kakvoj atmosferi i ambijentu pričamo o tom meču“, rekao je Radonjić.

Crveno-bele očekuje meč sa najprijatnijim ovosezonskim evroligaškim iznenađenjem.

Uostalom, posle doživljene katastrofe u Sankt Peterburgu, Saša Obradović smenjen je sa mesta trenera, a umesto njega vratio se Dejan Radonjić.

Zenit je treći najbolji gostujući tim u Evroligi, odmah posle Barselone i CSKA. Ruski tim napravio je čitav set brejkova i to na terenima takvih velikana kao što su Valensija, Makabi, Panatinaikos, Baskonija, Žalgiris, Efes….

Pre pauze napravljene zbog kup takmičenja u brojnim evropskim zemljama, Zenit je bio u najdužoj evroligaškoj seriji poraza ove seozne od tri utakmice i to sve na gostujućim terenima (Barselona, Fenerbahče, Milano).

U pitanju je tim koji igra odličnu odbranu; drugi su defanzivni sastav Evrolige i ekipa koja u visokim procentima šutira za tri poena (37,4 odsto).

Dobro kontrolišu ritam, iako imaju 17,4 asistencije po meču, po čemu su na 11. mestu, gube veoma mali broj lopti (11,8) kontrolišući ritam utakmice.

Kevin Pangos, velika letošnja želja Crvene zvezde, vodeći je ideolog igre i jedan je od najboljih asistenata u čitavoj Evroligi (6,2 as).

Prvi put od odlaska iz Crvene zvezde, Bili Beron bi u dresu Zenita trebalo da kroči na parket hale „Aleksandar Nikolić“ a njegov klupski kolega, takođe je bivši košarkaš crveno-belih, Kej Si Rivers.

Zenit igra zaista dobru timsku košarku; osim Pangosa nemaju nekog izrazitog lidera, „skorera“ o čemu svedoči i podatak da su samo Pangos i centar Gudaitis u proseku  dvocifreni u ekipi koju sa klupe odlično vodi Ćavi Paskval.

Brži oporavak Voldena

Od petorice testiranih na korona virus, a kojima su prethodno rezultati bili pozitivni, zbog čega nisu mogli da nastupe na Kupu Radivoja Koraća, jedino su Koriju Voldenu poslednji rezultati bili negativni. Za američkog beka se može reći da je preležao virus, međutim i pred njim su testovi krvi, srca i pluća kako bi se utvrdilo u kakvom se stanju nalazi. U slučaju ishoda koji bi klupskim lekarima bili dovoljni da aminuju njegov povratak na parket, Volden bi večeras možda i mogao da se nađe u sastavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari