Ženski Pele odlazi u legendu: Ko je Marta Viera da Silva, najbolja fudbalerka sveta koja je završila karijeru? 1Foto: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Marta Viera da Silva, legendarna brazilska fudbalerka, oprostila se od igranja za reprezentaciju svoje zemlje na Svetskom prvenstvu koje se ovih dana održava u Australiji i Novom Zelandu.

Uprkos očekivanju da će na svom poslednjem velikom takmičenju, u 37. godini pomoći svojoj ekipi da se vrati u vrh svetskog reprezentativnog fudbala, Brazil je doživeo jedan od najvećih neuspeha na Mundijalima i prvi put od 1995. je eliminisan još u grupnoj fazi.

Za one koji površno prate ženski fudbal najprostije objašnjenje šta Marta predstavlja za fudbalerke širom sveta je da je Marta ženski Pele. Uostalom, u Brazilu je zovu „Pele u suknji“.

Čak je i karijera ove dve fudbalske legende, makar na njihovim počecima imala puno sličnosti, jer su oboje još kao tinejdžeri, sa 17 godina, debitovali za reprezentaciju na Mundijalima.

Ipak, uprkos tome što je osvajala brojne trofeje i priznanja, Marta, za razliku od Pelea, nikada nije podigla pehar pobednika Svetskog prvenstva.

Iako je bila najbolji strelac i najbolja igračica Mundijala 2007. u Kini nije uspela i da dođe do titule šampiona jer je u finalu njena ekipa izgubila od tada neprikosnovenih Nemica.

Već sa 15 godina postala je član prvog tima Vaska da Game, a ubrzo potom i reprezentativka Brazila.

Za najbolju igračicu na planeti prvi put je proglašena 2006. godine, potom je još četiri puta za redom dobila ovo priznanje, a poslednji put je za najbolju na svetu izabrana 2016.

Veliku popularnost iskoristila je za promociju ženskog fudbala u Brazilu, u kojem je od 1941. do 1979. zakonom bilo zabranjeno da žene igraju fudbal.

Od brojnih trofeja koje je osvojila sa klubovima i reprezentacijom najvažniji su Liga šampiona, Kup UEFA i srebrne olimpijske medalje 2004. i 2008. godine.

Za reprezentaciju Brazila nastupala je 174 puta, postigla 115 golova, a jedina je igračica u ženskoj i muškoj konkurenciji koja je bila strelac na pet Mundijala.

Takođe, sa 17 postignutih golova na Svetskim prvenstvima je rekorder u obe konkurencije.

Od 2010. je ambasador Dobre volje Ujedinjenih nacija, a BBC je Martu uvrstio na listu 100 najuticajnijih žena u svetu 2016. godine.

Za sebe kaže da je katolik, ali da ne ide u crkvu, a 2021. godine venčala se sa Toni Presli, saigračicom iz Orlando Prajda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari