Zimska olimpijada doneće nam više od 60 milijardi dolara 1

Sa više od 50.000 takmičara, zvaničnika i predstavnika medija, Zimske olimpijske i paraolimpijske igre trebalo bi da budu najveće do sada.

Pored dobro poznate korejske gostoljubivosti, potrudićemo se da posetiocima prikažemo Olimpijadu kao inovativnu. Prvi put u istoriji Igara, roboti će preuzeti ulogu vodiča i prevodilaca. Zanimljivo je i to da će na na svim lokacijama biti dostupna 5G mreža. dok su svi novi objekti su napravljeni i opremljeni u skladu sa najvišim standardima zelene energije i ekološkog dizajna – izjavio je u razgovoru za Danas, ambasador Republike Koreje u Srbiji Jo De Đong.

Na pitanje na koji način će Olimpijske igre u Pjongćangu uticati na korejsku ekonomiju, naš sagovornik kaže da će imati pozitivan uticaj. On, u tom kontekstu, podseća da je od 2009. do 2014. godine, tokom priprema za Olimpijadu, stopa zaposlenosti na nacionalnom nivou porasla za 2,7 odsto, dok je nezaposlenost smanjena za 2,8 odsto.

– I u oblasti infrastrukture napravljeni su značajni pomaci. Izgrađeno je šest borilišta, uključujući i Pjongćang olimpijski stadion, a nova brza železnica skraćuje vreme putovanja između Seula i Pjongćanga sa tri na samo sat vremena. Svesni smo i nematerijalne vrednosti uspešnog organizovanja takvog globalnog festivala, na šta ukazuje naše pređašnje iskustvo sa Olimpijskim igrama u Seulu 1988. i Svetskog fudbalskog prventstva iz 2002. godine. Hjundai istraživački institut procenio je da će, uključujući materijalne i nematerijalne faktore, Zimske olimpijske igre u Pjongćangu doneti korejskoj ekonomiji 64,9 biliona vona (više od 60 milijardi dolara) – zaključio je ambasador Jo De Đong.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari