Zverev (ni)je neukrotiv 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN DE ROSA

Poljak Hubert Hurkač, Italijan Salvatore Karuzo, Švajcarac Henri Laksonen i Nemac Jan Lenard Štruf poslužili su najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću samo kao „testeri“ za ključne bitke na Otvorenom prvenstvu Francuske u tenisu.

Posle četiri pobede, bez ijednog izgubljenog seta, srpski teniser će tek u današnjem duelu sa petoplasiranim na ATP listi Aleksanderom Zverevim (Nemačka) videti kolike su mu stvarne šanse da drugi put u karijeri osvoji prestižni grend slem u Parizu.

Nije samo visok plasman, deceniju mlađeg, talentovanog rivala razlog za punu koncentraciju i maksimalno angažovanje vlasnika 15 GS titula iz Beograda, već i njihov međusobni skor u takmičarskim mečevima. Četiri puta su ukrstili rekete i (po) dva puta slavili.

Prvi se radovao 22-godišnjak iz Hamburga i to pre dve sezone – u finalu mastersa u Rimu – 2:0 (6:4, 6:3). Revanš je usledio 2018, u polufinalu turnira iz kategorije 1000 u Šangaju – 2:0 (6:2, 6:1). Prošle zime su se desila i preostala dva susreta, oba na završnom turniru u Londonu. Đoković je bio bolji u grupnoj fazi – 2:0 (6:4, 6:1), a Zverev u finalu – 2:0 (6:4, 6:3).

– Neću odstupati od dobrih stvari koje imam u igri. Neću praviti od nečega nešto što nije. Ne treba preuveličavati u umu dosadašnje rezultate i ne treba ništa posebno da radim. Bio sam puno puta u karijeri u ovakvim situacijama i znam šta mi je činiti – glasio je Novakov odgovor na novinarsko pitanje namerava li nešto da izmeni u svom tenisu u nastavku RG, gde je podigao pehar 2016. godine, posle čega je usledio veliki rezultatski pad, kao posledica problema s hronično povređenim laktom, enormnog emotivnog pražnjenja i privremenog raspuštanja starog tima saradnika.

A, onda se u drugoj polovini 2018. digao iz „pepela“ i kao furija se vratio na teniski tron, odakle ga niko još mesecima ne može skinuti. Jasno je to i jednom od tenisera novog talasa, koji je na „Filip Šatrije“ stigao kao pobednik nedavnog turnira u Ženevi, ali već neko vreme kuburi s formom.

– Srećan sam što sam ostvario još jednu pobedu u Parizu i voleo bih da odigram još jedan dobar meč. Nadam se da će biti drugačije nego prošle godine. Znam da će to biti teška bitka protiv najboljeg igrača sveta – rekao je Nemac povodom novog sučeljavanja sa teniskim brojem 1, čiju je moć prvi put osetio u jednom egzibicionom porazu 2015. godine.

Rodik: Sa „plusom“ u penziju

Endi Rodik je jedini teniser s više pobeda od srpskog tenisera u međusobnim duelima, jer je Amerikanac pre povlačenja sa terena dobio pet od devet mečeva.

– Otišao sam u penziju da bih zadržao takvu statistiku. Nisam smeo da rizikujem – šaljivo je na društvenim mrežama napisao jedan od najboljih servera u istoriji „belog sporta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari