Avramović tvrdi da nije bio čovek odluke, a Hanga da "problem očigledno postoji": Kako je Partizan nadmudrio Zvezdu u prvom derbiju ove sezone (VIDEO) 1Foto: David Damnjanovic/STARSPORT

Partizan je bio bolji u prvom ovosezonskom derbiju protiv Crvene zvezde (88:86), a već za tri dana iste ekipe ukrstiće koplja i u ABA ligi.

Ako je pak Partizan lako ispustio svoju prednost, šta tek reći o izvrsnih 15 minuta Crvene zvezde u drugom poluvremenu koje na kraju nisu uspeli da krunišu pobedom?

Sjajno su crveno-beli otvorili drugo poluvreme, plej gostiju Jago Dos Santos je ubacio dva dalekometna hica za plus 10 u tim trenucima – 60:50, a Rokas Gedraitis je sopstvenom serijom 5:0 doneo plus 12 svojim saigračima na ulasku u poslednju deonicu igre – 65:53.

Na taj način je Zvezda od polovine prve do kraja treće četvrtine došla sa minus 15 do plus 12 što je za večite derbije neverovatan povratak, a zatim i preokret.

I igrali su gosti dobro i u prvoj polovini poslednje deonice derbija, vodili plus 11 na nekih pet minuta do kraja susreta.

Činilo se tada svima u Štark Areni da je to jednosmerna ulica, da utakmica ide ka rutinskoj pobedi Miloša Teodića i drugova. Činilo se svima tako, samo ne i najboljem treneru u Evropi, zasigurno, Željku Obradoviću, koji je povukao retko viđen potez i preokrenuo tok utakmice u svoju korist.

 

Na klupi je ostavio kapitena i najplaćenijeg igrača tima Kevina Pantera koji do tada apsolutno ništa nije pokazao na terenu i na parket poslao petorku koja ove sezone još nijednom nije zaigrala zajedno: Avramović – Jaramaz – Doužer – Naneli – Smailagić.

Ova petorka je do kraja meča napravila seriju 20:6, tokom koje je Aleksa Avramović postigao 11 poena za svega dva i po minuta igre.

Ta petorka je pre svega zaigrala mnogo agresivnije u odbrani, igrače Zvezde je naterala na izgubljene lopte, a u napadu su igrali smireno i preko svog najboljeg igrača u petorci Alekse Avramovića stizali do poena.

Srpski reprezentativac, koji je u prve tri četvrtine postigao svega četiri poena, postaje odjednom nepremostiva prepreka za odbranu Zvezde.

Pogađao je trojke, probijao u igri jedan na jedan do samog obruča Zvezde, na njemu su se smenjivali različiti čuvari i Šabaz Nejpir i Adam Hanga, ali niko nije imao rešenja kako da ga zaustavi.

Sjajni plej je nakon utakmice objasnio svoju rolu u poslednjim minutama iste.

– Morao sam da preuzmem odgovonost. Osećao sam da mi ekipa veruje, kao i publika. Normalno je, neću nikada u životu bežati od odgovornosti, to sam ja. Hvala publici, nose nas svih 40 minuta. Jako sam srećam zbog toga – naveo je on.

Ipak, krajnje skromno, kakav on zapravo i jeste, nije želeo da prigrabi lovorike uspeha samo za sebe.

– Nisam bio čovek odluke. Svih 12 igrača su igrači utakmice, publika, stručni štab. Nakon trojke Jaga, verovali smo. Bio je to veoma težak momenat za nas – rekao je Avramović posle meča.

Ipak, u ovoj pobedi nije bilo sve do Avramovića i Obradovića.

Za nešto se pitala i Zvezda, koja je pala tamo gde odavno nije, na slobodnim bacanjima.

Čak četiri slobodna bacanja su promašili crveno-beli u završnim minutama utakmice, tri Miloš Teodosić i jedno Šabaz Nejpir, što je svakako otvorilo put Partizanu ka pobedi.

Partizan je tako slavio u prvom ovosezonskom derbiju ubacivši čak 35 poena Zvezdi u poslednjoj četvrtini, što se ne viđa tako često u najvažnijoj utakmici srpske košarke.

Upravo je to apostrofirao i krilni igrač Zvezde Adam Hanga u izjavi za medije.

– Jako sam razočaran zbog poraza jer smo imali veliku prednost. Imali smo problem na kraju, očigledno. I dozvolili smo im da da postignu 35 poena u poslednjoj četvrtini. Držali smo ih na 50 poena do kraja treće deonice igre. To je način kako bi trebalo da igramo odbranu. Razočaran sam, ovo je derbi. Ne želite da izgubite meč, a pogotovo ne derbi – jasan je bio Hanga.

Ipak i pored toga pokazalo se da crno-belima fali plej, jer u “praznim minutima” u drugom poluvremenu nije imao ko da “povuče” napad Partizana.

Ognjen Jaramaz je u prvom poluvremenu postigao 11 poena, što je sjajan učinak, ali je u trećoj četvrtini povezao nekoliko promašaja uz par slabije organizovanih napada, što je stavilo ponovo sav pritisak na pleća Avramoviću koji je u finišu bio i organizator igre i glavni poenter svoje ekipe.

 Sa druge strane je pomalo neočekivano iskočio uprvi plan centar Džoel Bolomboj sa 16 poena, pokazavši da se na njega može ozbiljno računati ove sezone.

Partizan sada ima skor 2-3 i sledećeg petka gostuje Baskoniji, dok će Zvezda sa 1-4 čekati Bajern u četvrtak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari