Milan Pavkov produžio nadu 1Foto: FoNet/ AP

Od sumraka do svitanja izgledala je igra Crvene zvezde protiv Milana u prvoj utakmici šesnaestine finala Lige Evrope – 2:2 (0:1).

Da Radovan Pankov zbog autogola i skrivljenog penala ne ostane upamćen kao tragičar meča, pobrinuo se Milan Pavkov koji je glavom postigao gol u 93. minutu i tako crveno-belima doneo remi nade pred revanš u Milanu sledećeg četvrtka.

Nije Crvena zvezda blistala, ali je uspela da iščupa nerešen rezultat, i to sa igračem manje u poslednjih 15 minuta. Ostao je žal jer se stekao utisak da je prvak Srbije mogao i više od toga, pošto ovaj tim Milana nije delovao ni upola strašno na terenu kao one ekipe “rosonera” iz 2006. i 1988, koji su tih sezona posle pobede nad Zvezdom postali prvaci Evrope.

Ovaj put nije bilo magle, ali nije bilo ni publike zbog pandemije kovida 19, pa se crveno-beli sada mogu samo pitati da li bi uz buku sa tribina uspeli da naprave i korak više. Ako ništa drugo, barem su treneru Milana Stefanu Pioliju pokazali da se sa “Rajka Mitića” ne odlazi kao pobednik ako se na klupi čuvaju najbolji igrači, poput Ibrahimovića ili Čalhaloglua.

Prvo poluvreme bilo je za zaborav kada je u pitanju igra crveno-belih. Mreža kapitena Milana Borjana zatresla već dva puta u prvih 12 minuta. Srećom, grčki sudija Tasos Sidropulos je pogodak Kastiljeha ponišito zbog ofsajda, a drugi put je posle intervencije iz VAR odlučio i da ne prizna pogodak Ernandeza zbog prethodne igre rukom.

Međutim, do poluvremena su “rosoneri” dali još jedan pogdak, za koji nikako nije bilo osnova da se poništi. Radovan Pankov je u panici u 42. minutu želeo da uklizavanjem izbije loptu u korner, ali je umesto gol aut linije pogodio sopstvenu mrežu, zbunivši svojim potezom i saigrače i Borjana – 0:1.

Morala je Zvezda da u drugom poluvremenu krene na sve ili ništa, kako ne bi već u Beogradu zapečatila dalju sudbinu u Ligi Evrope. Hrabri početak druge deonice isplatio se već u 52. minutu, kada je Alejsio Romanjoli morao da akciju domaćih prekine igranjem rukom u svom kaznenom prostoru.

Siguran sa bele tačke bio je Gejlor Kanga – 1:1. Radost je međutim potrajala samo osam minuta, a tragičar za drugi gol Milana ponovo je bio Pankov koji je u svom šesnaestercu pokupio i Tea Ernandeza zajedno sa loptom. Grčki arbitar je bez predomišljanja pokazao na belu tačku, ali je zatim uvažio insistiranje igrača Zvezde da konsultuje i VAR sobu.

Međutim, na snimku je bilo više nego jasno da je penal ispravno dosuđen, a Ernandez je bio precizan sa “kreča” – 1:2. Novi peh za prvaka Srbije usledio je u 77. minutu kada je Milan Rodić dobio crveni karton. Delovalo je da će to biti poslednji čin i da će u najboljem slučaju na semaforu ostati 1:2, kao repriza rezultata iz 2006. Ali, sa time se ipak jedan čovek nije složio.

Milan Pavkov je večeras bio spretniji od cele odbrane i brži od poslednjeg sudijskog zvižduka. Kanga je odlično izveo korner, a junak Zvezde s čuvene utakmice protiv Liverpula nadvisio je glavom celu protivničku odbranu i matirao Donarumu koji slovi za jednog od najboljih evropskih golmana – 2:2.

Gol Pavkova u trenutku kada je Zvezda imala igrača manje ulio je nadu da bi u Milanu za nedelju dana crveno-beli mogli da se nadigravaju. Ostalo je nejasno zašto je trener Zvezde Dejan Stanković ostavio na klupi Sanogoa koji bi sigurno na ovako velikom meču bio ogromna pomoć poslednjoj liniji. Ali, vremena za ispravljanje svih grešaka će biti dovoljno.

Crveno-belima tek sledi još 90, a možda i više, minuta utakmice na “San Siru”. Ni tamo neće biti publike koja će biti vetar u leđa italijanskom timu, pa navijačima Zvezde ostaje da se nadaju da posle viđenog u Beogradu možda i nije skroz ludo verovati u čudo.

“Delije” navijale ispred severa

Više stotina navijača Crvene zvezde okupilo se sinoć na malom prostoru ispred stadiona, ispod severne tribine, kako bi dali podršku igračima protiv Milana. Iako su oko stadiona bile rasporođene jake policijske snage, zadatak im nije bio da probaju da nateraju prisutne da poštuju razmak i ostale epidemiološke mere, već samo da očuvaju javni red i mir. Za razliku od dešavanja van stadiona, u ložama “Rajka Mitića” striktno su poštovane sve mere, od razmaka između stolica, do nošenja maski na koje su sve prisutne konstantno upozoravali kovid redari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari