Zvezda na startu ABA lige bez pola tima 1Nikola Kalinić foto Kk Crvena zvezda

Četrdesetodnevne pripreme za košarkaše Crvene zvezde izgledale su nalik nekom učešću na frontu.

Umesto da je isključivo vodio računa o kvalitetima večerašnjeg rivala, trener Dejan Radonjić morao je da prebrojava igrače na treninzima pred sam start sezone u ABA ligi.

Regionalni šampion krenuće od večeras u odbranu krune duelom sa Splitom (20.00, hala „Aleksandar Nikolić“) u krajnje desetkovanom sastavu.

Četvorica nosilaca igre sigurno neće nastupiti, dok su učešća Nejta Voltersa i Stefana Lazarevića krajnje upitna.

Povrede brojnih nosilaca igre osnovni su utisak sa priprema crveno-belih, koji su na kraju morali da otkažu i planirane pripremne mečeve u Grčkoj sa Peristerijem i Aekom. Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac i Branko Lazić već duže kubure sa povredama zbog kojih će biti van stroja još izvesno vreme.

Nažalost, nakon stravičnog preloma ruke u pripremnom meču sa Panatinaikosom, Eron Vajt biće na pauzi najkraće do kraja decembra. Istovremeno, Nejt Volters ima izvesnih zdravstvenih problema, dok Stefana Lazarevića muči hrskavica u skočnom zglobu.

Na sve to, crveno-beli nikako ne uspevaju da reše pitanje startnog centra.

Uprkos drugom povratku, odnosno svom trećem mandatu na Malom Kalemegdanu, jasno je da kratkoročan ugovor Maika Cirbesa do kraja 2021. naznačuje potrebu kluba da u datom periodu angažuje centra koji će u značajnoj meri atletski i fizički ojačati „peticu“.

Određena krhkost centarske pozicije sa Cirbesom, Kuzmićem i Mitrovićem, uz brojne probleme vezane za zdravstveno stanje čak sedmorice igrača, mogućnosti Splita na startu sezone podižu na nivo mogućeg iznenađenja.

U Zvezdi su Splićane dobro zapamtili još prošle sezone; tada pod vođstvom Saše Obradovića, na jedvite jade savladan je uporni rival koji se kasnije, očekivano, grčevito borio za opstanak u ABA ligi.

Od bitnijih igrača, Split su tokom leta napustili: Marko Luković, Ilija Đoković, Marin Marić, Antonio Vranković i Blaž Mesiček. Karlo Žganec i Nejc Barič nova su imena u sastavu trenera Srđana Subotića, nekadašnjeg košarkaša Splita i sina bivšeg poznatog igrača, a potom i trenera Slobodana Piksija Subotića.

„Žuti“ su tokom leta uspeli da dovedu i Amerikance Šona Džonsa koji je stigao iz Poljske, kao i Trea Meklina, koji je prošle sezone nastupao za Peristeri. Splićane će i dalje predvoditi Roko Leni Ukić, proslavljeni hrvatski plejmejker, u sastavu je i čitav niz mladih igrača nalik Lovru Runjiću, Ivanu Perasoviću, Anteu Perkušiću, Darku Baju, Saniju Čampari… ali se čini da će se nekadašnji trostruki prvak Evrope i ove sezone boriti za opstanak u elitnoj regionalnoj konkurenciji.

Trener Radonjić osloniće se večeras na ogromno znanje i iskustvo Nikole Kalinića, kao i na umešnost Nikole Ivanovića, prekaljenost Luke Mitrovića, odnosno želju za dokazivanjem Ostina Holinsa, Alekse Uskokovića…

Trener Splita Srđan Subotić rekao je da njegov tim očekuje pravi test protiv Crvene zvezde.

„Domaćini su ekipa iz samog vrha ABA lige, sa jakim rosterom. Biće zanimljiva sezona, čeka nas niz teških i kvalitetnih utakmica, a meč sa Zvezdom spada u red takvih. Daćemo sve od sebe, i pokušati da pariramo Zvezdi u svim segmentima igre „, rekao je Subotić.

Raspored 1. kola

petak

Mornar – Cibona      18.00

Crvena zvezda – Split          20.00

subota

Igokea – Borac          17.00

Cedevita Olimpija – Krka    21.00

nedelja

Mega – Studentski centar 12.00

Budućnost – FMP    19.00

ponedeljak

Zadar – Partizan       18.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari