Zvezda, Partizan i KSS osuđuju skrnavljenje pehara 1

Skrnavljenje trofeje Kupa Radivoja Koraća, zabeležno na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama, a na kome nepoznati muškarac nožem skida imena prethodnih osvajača, ujedinilo je sve aktere domaćeg takmičenja u oceni da se radi o sramotnom činu.

Za Crvenu zvezdu to je “definitivan poraz srpske košarke”, za KSS, koji prvobitno nije želeo da reaguje povodom ovog snimka, “nepoštovanje tradicije i imena legendarnog Radivoja Koraća”, a za Partizan, “vandalizam”.

Međutim, osim u osudi, ovogodišnji finalisti i KSS složili su oko još malo čega, pa je tako snimak postao povod za još jednu razmenu optužbi. Istovremeno, najvažnije pitanje – ko uništava trofej Radivoja Koraća – ostalo je bez odgovora. Na osnovu saopštenja Partizana koji ističe da “garantuje da niko od igrača ili članova kluba nije učestvovao u izvršenju radnje koja se na snimku vidi” može se pretpostaviti da se radi o “navijaču”, mada je nejasno kako se trofej našao u rukama pristalica kluba.

Nakon što se pojavio sporni snimak prvo je reagovala Crvena zvezda zahtevajući od čelnika Košarkaškog saveza Srbije hitnu reakciju i istragu.

– Ko je ovo uradio, zašto je oskrnavio trofej i kakve će biti konsekvence za ovu nezapamćenu bruku i sramotu i još jedan šamar našoj košarci – stoji u Zvezdinom saopštenju.

Iz KSS reakcija je stigla, iako je prvobitno rečeno da se Savez neće oglašavati. Pored osude, KSS je istakao da “nije Ministarstvo unutrašnjih poslova niti je nadležan da vodi istragu”, ali da “će podržati svaku inicijativu nadležnih organa u tom smeru”.

– KSS nema apsolutno nikakve veze sa tim činom i nećemo dozvoliti da taj sraman gest pojedinaca baci senku na sjajnu organizaciju završnog turnira Kupa Radivoja Koraća, jednu od najboljih do sada, gde nije bilo ni jednog sukoba navijača i ni jedna baklja nije pala na teren… – objašnjavaju u Savezu.

Istovremeno iz Partizana na Zvezdine optužbe da “je jasno da je klub dao u ruke NN licu (igraču ili navijaču) trofej da ga svesno oskrnavi” odgovaraju da protivnički klub na ovaj način poziva na linč.

– Ističemo da je poziv na linč naših igrača direktna posledica saopštenja za medije koje je izdala KK Crvena zvezda MTS, a u kojem se paušalno ocenjuje da je u pitanju „igrač ili navijač“ KK Partizan, iako se na snimku jasno vidi da osoba koja skida pločice nije profesionalni sportista – tvrde crno-beli i pozivaju da se u skladu sa zakonom utvrdi identitet počinioca.

Partizan je osvojio Kup Radivoja Koraća u nedelju pobedivši Crvenu zvezdu. Snimak uništavanja trofeja pojavio se u utorak uveče, i na njemu se vidi nepoznati muškarac koji skida pločice sa imenom prethodnih osvajača, među kojima je i Crvena zvezda, pominjući i ime supruge predsednika Zvezde Nebojše Čovića.

 

Šta trpe crno-beli košarkaši?

Kapiten Novica Veličković kazao je juče da košarkaši Partizana nemaju ništa sa uništavanjem trofeja. “Hteo bih da zaštitim igrače. Oni trpe neke stvari i mi igrači Partizana nemamo veze s tim. Do nas je došao snimak kao i do ostale javnosti”, kazao je kapiten crno-belih.

Bez odgovora iz MUP-a

Juče smo Ministarstvu unutrašnjih poslova poslali pitanje da li će reagovati povodom snimka na kome NN lice uništava trofej Radivoja Koraća. MUP smo takođe pitali da li će preduzeti nešto povodom pretnji upućenih na društvenim mrežama košrakašu Partizana Aleksandru Aranitović koga su “navijači” označili kao osobu koja skida pločica sa imenom Crvene zvezde sa pehara. Do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovore.

Vlade Đurović: To nije normalno

Košarkaški stručnjak Vlade Đurović kaže za Danas da skrnavljenje pehara nema veze sa sportom, i da bi mogla da se očekuje i reakcija policije. “Ja sam posebno vezan za taj Kup jer je Korać bio član OKK Beograd, čiji sam ja predsednik, i mi u našoj trofejnoj sali imamo njegovu Zlatnu levicu. I naravno da mi sve ovo smeta. Nikome ranije nije padalo na pamet da skida imena prethodnih osvajača sa pehara. To prosto nije normalno. Čestitam Partizanu, sasvim zasluženo je osvojio pehar ali nije u redu da se skidaju prethodni pobednici. Ne verujem da je bilo ko iz Partizana rekao nekome, radi se o nekim drugim porivima koji nemaju veze sa sportom a o kojima mi samo možemo da nagađamo”, kaže Đurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari