Zvezda razbila PAO 1photo: euroleague.net

Teške košarkaške lekcije doživeli su na gostovanjima Monaka i Milana i one najbitnije „crtice“ naučenog demonstrirali su odmah na narednom evroligaškom meču. U Hali „Aleksandar Nikolić“ košarkaši Crvene zvezde odigrali su u četvrtak uveče pravu simultanku protiv Panatinaikosa, oduševivši oko sedam hiljada svojih navijača u 7. kolu Evrolige (81:48).

Posle četiri vezana evroligaška poraza, Zvezda je pobedu nad Atinjanima podvukla sa istorijski najubedljivijih 33 poena razlike u najelitnijem takmičenju.

Da će to biti crveno-bela noć dalo se naslutiti već u uvodnom delu utakmice: Volters (18p)  je bio briljantan ubacivši svih uvodnih 10 poena za crveno-bele.

Štafetu je potom predao Kaliniću (10p), koji je takođe u izolacijama bio nedokučiv za svoje čuvare.

Gosti su, maltene sve vreme, previše grešili; gotovo sve ideje zasnivale su im se na centralnom „piku“ i kratkim otvaranjima centara, međutim tehničke greške Jogija Ferela, pre svih, znatno su olakšali posao izabranicima Dejana Radonjića.

Takođe, dok su još i imali izvesnu širinu u napadu, „zeleni“ apsolutno ništa nisu mogli da pogode, čime su nemerljivo olakšali izvestan krizni period u igri domaćina sredinom druge deonice.

Prvi put od početka sezone, Zvezda je napokon sa distance imala željenu produkciju, pogotovo u prvom poluvremenu, u kome je ubacila četiri trojke iz osam pokušaja.

Defanzivna perfekcija viđena je u drugih 20 minuta; rival je sveden na samo 22 poena.

Idejno je napade maohom rešavao forsirajući šuteve iz neizgrađenih pozicija, što je automatski omogućavalo domaćinu da postigne više lakih poena iz tranzicije.

U relativno sporom ritmu, Zvezda je napadački delovala superiorno u odnosu na rivala. Kreacija je viđena i sa niskog posta, iz kratkih otvaranja…

Za crveno-bele je bilo važno i to što se Dobrić u smislu kreacije sa dvojke napokon  uključio u pozicionom napadu (3as), kao i da su partije Holinsa (11p) i Davidovca (8p) dobile evroligašku formu. Amerikanac je sa par atraktivnih poteza ostvario odličnu konekciju sa navijačima, koji su od srca „otpozdravili“ Laziću koji se pojavio na meču neposredno nakon doživljene porodične tragedije.

Zvezda je u drugih 20 minuta izgubila samo četiri lopte, duel završila sa 18 timskih asistencija i prvi put u sezoni u Evroligi prebacila 80 poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari