Zvezda razbila Zenit 1photo:euroleague.net

Dva evroligaška lica košarkaša Crvene zvezde u samo sedam dana: protiv Uniksa za veliku brigu i razočaranje, a odmah potom, i to na jednom od najtežih gostovanja, briljantno izdanje i veliko iznenađenje. Tek drugi ovosezonski evroligaški poraz u Sankt Peterburgu doživeli su košarkaši Zenita, što, možda, i najbolje oslikava kvalitet igre koji su pružili izabranici Dejana Radonjića u 13. kolu (58:69).

Na terenu tako moćnog domaćina, dopustili su rivalu svega 58 poena, vodili su gotovo sve vreme, a negde pred kraj druge deonice, dvocifrenu razliku su umešno čuvali i meč učinili rezultatski nezanimljivim u poslednjih nekoliko minuta. Benefit pride, dobili su u zvaničnom debiju Erona Vajta, odnosno ostvarenom trijumfu bez važnog igrača u rotaciji, Nikole Ivanovića.

Odlično je trener Radonjić pročitao namere rivala; zbog navika Mikija da sa četvorke napada igrača leđima na niskom postu, Mitrović (6p, 2as) je činio centarski par sa Kuzmićem (11p).

Daleko pokretljiviji, boljeg pregleda igre i umešnosti u pasu kao treći u igri dva na dva, Mitrović je, zajedno sa Kalinićem sit isčašćavao Kuzmića pod protivničkim košem, u meri da je 213 centimetra visoki centar svih devet poena u uvodnoj četvrtini ubacio direktno nakon asistencija saigrača.

Zenit je do daha napadački dolazio nakon kreacija Lojda sa dvojke (5as, bez poena iz igre), s obzirom na to da je Frenkap, najbolji šuter i strelac ekipe bio potpuno uštopovan, tačnije, Kalinić (11p, 4as) ga je u mis-meču sjajno „gađao“ tako da je konstantno bio opterećen ličnim greškama.

Zvezda je, pritom, imala i igru u tranziciji (32 poena na otvorenom terenu), dok je poziciono pravila jasnu razliku u igri jedan na jedan, prvo sjajnog Kalinića, a kasnije, tokom drugog poluvremena, izvanrednog Voltersa (14p). Radonjić je pravovremeno uparivao Markovića i Voltersa; rotirao Kuzmića, Mitrovića i Cirbesa na petici, potpuno usporivši protok lopte košarkaša Zenita.

I kada je početkom treće deonice zavladala bezidejnost u igri Zvezde, oličena u tri vezane izgubljene lopte, tačnije sedam pred poslednjih deset minuta, crveno-beli su defanzivno, usmeravajući Frenkampa i Lojda ka sredini reketa, oslonjeni i na dozu sreće, prevedenu u promašajima rivala sa distance iz dobrih pozicija, uspela da zadrži, a potom i razliku poveća na kapitalnih plus 20 (38:58).

Gosti su pred četvrtu četvrtinu bili na 13 timskih asistencija; svesni negde da je protivnik u nokdaunu, motivaciju su pronalazili u želji da poprave utisak sa poslednja tri evroligaška meča koja su izguibili. Kada je Dobrić vezao sedam poena, od kojih četiri posle odlične igre jedan na jedan, a Mitrović prethodno Cirbesa pronašao pasom kroz noge rivala, Zvezda je došla na kapitalnih 44:65 na 5:58 do kraja utakmice.

Iako nevoljno, Radonjić je nekako svario nepotrebno opuštanje u poslednjim minutima meča, negde svestan da su njegovi momci u Sankt Peterburgu uspešno položili peti evroligaški ispit i to šutirajući za tri svega 21,4 odsto (3/14).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari