Zvezda s novim trenerom, Partizan sa starom "glavoboljom": S kakvim ambicijama ulaze večiti rivali u prvi ovosezonski derbi u Evroligi? 1Foto: Dusan Milenkovic/Starsport

Loši rezultati na početku takmičarske godine podigli ulog sutrašnjeg susreta košarkaša Partizana i Crvene zvezde u 5. kolu Evrolige (18.30).

Bombastične najave ambicija večitih srpskih rivala koje su dosezale čak i do Fajnal fora Evrolige nisu bile u dosluhu sa ostvarneim rezultatima na početku sezone.

Iako je još uvek predaleko za donošenje bilo kakvih sudova, relanost je da posle četiri kola i Partizan, kao i Crvena zvezda imaju po jednu evroligašku pobedu i to protiv istog rivala – Asvela.

Da je moglo, možda i moralo bolje sigurno da jeste. Tačno je i da oba srpska velikana kubure sa konstantnim kadrovskim problemima. Pritom je u Zvezdi, ne samo zbog loših rezultata već i narušene atmosfere unutar ekipe došlo i do prerane smene Duška Ivanovića.

Janis Sferopulos dobro je poznaot lice i dragi kolega Željka Obradovića. Njih dvojica imali su sijaset evroligaških susreta tokom vođenja Fenerbahčea od strane srpskog trenera, odnosno Olimpijakosa i Makabija.

Čak su i u direktnom duelu odlučivali o osvajaču Evrolige 2017. kada je Fenerbahče u Istanbulu bio bolji od Olimpijakosa.

Problemi zbog kojih Obradovića boli glava

Partizan nije upriličio pozitivnu uvertiru večitog derbija, naprotiv. Ne samo što prvi ovosezonski meč sa Crvenom zvezdom dočekuje na skoru 1-3 u Evroligi već je dozvolio sebi blamantan poraz u ponedeljak uveče od Mege u abaligaškim okvirima (88:86). Crno-beli su izgubili od najmlađeg tima u regionalnu ove sezone.

Nije nemoguće pomisliti na to da su na tom meču pojedinci poput Tristana Vukčevića dodatno otežali sebi poziciju u timu. Shodno tome, za očekivati je da sutra uveče nosioci igre na parketu provedu više od 30 minuta.

Od prvog meča Partizan u igri ima konstantne probleme u identičnim segmentima: skok, odbrana, procenti šuta, asistirani poeni neuralgične su tačke u igri srpskog velikana i ne zna se, gradacijski poređano, u kom segmentu više škripi.

Gotovo na svakom evroligaškom meču crno-beli su bili nadskočeni. Konstantno su kuburili sa zagrađivanjem igrača i kontrolom skoka pod svojim obručem. Defanzivni principi koji se nerekto zasnivaju na preuzimanju igrača, pogotovo u odbrani od „pik en rola“ doprinelu su lošem zagrađivanju i odsustvu koncentracije, čvrstine i dominacije na skoku.

Olimpijakos je, recimo, imao 18 ofanzivnih skokova protiv Partizana, Barselona samo dva manje, a Makabi 15.

Takođe, u sva tri poraza Partizan je primao više od 90 poena što je previše i nekarakteristično za ekipu koja ima atletski preidsponirane i poprilično snažne igrače. Stanje je zabrinjavajuće ako se zna da su crno-beli zadržali nukleus ekipe iz prošle godine, samim tim igrači su veoma dobro upoznati sa svim defanzivnim zahtevima trenera Željka Obradovića.

Evidentan je problem u odbrani od protivničkog „pika“. Crno-beli su nastavili sa preuzimanjam bekova od strane centara, međutim u tom segmentu je razlika evidentna odlaskom Matijasa Lesora. Francuski reprezentativac je mogao da preuzme bekove, izvrši pritisak na 6,75 što, pak, nije svojstveno Frenku Kaminskom, ali ni Alenu Smailagiću, odnosno Balši Koprivici.

Partizan se poprilično muči u šutu za tri poena. Trenutno je na skromnih 30 odsto u šutu sa distance. Osim Džejmsa Nanalija i Kevina Pantera nijedan drugi igrač nije uputio više od deset šuteva za tri poena što je takođe čudno, ako se u obzir uzmu šuterske sposobnosti Danila Anđušića, Alekse Avramovića, Zeka Ledeja, pa i Frenka Kaminskog.

U datom segmentu naročito je loš Kevin Panter. Kapiten i najbolji košarkaš Partizana šutira loše do neprepoznatljivosti. Na četiri evroligaške utakmice ubacio je svega jednu trojku. Ako se zna da je prošle sezone sa distance šutirao 44,3 odsto onda je jasno u kojoj meri trpi napad crno-belih.

Istovremeno, crno-beli su na 16 timskih asistencija, što je za standarde srpskog velikana skromna brojka i pokazatelj nedovojno dobrg protoka lopte.

Negativne zvezdice kod Crvene zvezde

Pred košarkašima Crvene zvezde je veoma zahtevan period. Duško Ivanović, bač kao i Vlada Jovanović prošle sezone, morao je da ode usled loših rezultata ali i narušene atmosfere u ekipi.

Jednostavno, svojim metodama rada, ali i životnim principima na kojima insistira proizveo je kontraefekat kod samih igrača i povratka više nije bilo.

Janis Sferopulos karakterno važi za potpuno drugačijeg stručnjaka koji ima mnogo više sluha za potrebe i zahteve igrača.

Na njima je sada da dokažu da je zaista problem rešen i da su u stanju da nivo igre podignu do reputacije koju je većina igrača sticala nastupajući za evroligaške velikane u svojim karijerama.

Teško da se za bilo kojeg igrača može reći da je na osnovu prikazanog u Evroligi zaslužio prelaznu ocenu. U igri Crvene zvezde je toliko problema da ih je teško sve i nabrojati. Od loše selekcije igrača, poprilično stare ekipe (osam igrača preko 30 godina, a šestorica više od 32) pa sve do toliko širokog rostera da je za eventualno dovođenje pojačanja Zvezdi ostalo još samo dva mesta (16 igrača je već registrovano).

Hronično loši gostujući nastupi u Evroligi, koji naprosto karakterišu crveno-bele, nastavljeni su i ove sezone. Bez obzira na to što je mogla da brejkne i Žalgiris kao i Virtus, Zvezda se poražena vraćala kući jer bi bezidejnost u napadu i poroznost odbrane zavladali kad god bi se prilika za rezultatski prekoret ukazala.

Crveno-belu u oba pravca igre imaju dosta problema. U proseku postižu korektnih 80 poena na 17 asistincija, međutim ako se izuzme uvodni susret sa Asvelom, koji je grogiran stigao u Beograd, ni na jednom preostalom nisu postigli više od 79. Uprkos kreativcima u spoljnoj liniji, evidentno je da automatizmi u igri nisu postignuti i da se mnoge stvari svode na improvizacije Teodosića, Nejpira i Nedovića.

Teško da se za više od dvojice do trojice igrača može reći da su u formi. Luka Mitrović i Džole Bolomboj drže centarsku liniju, dok spolja na mahove dobre partije prikazju Gedraitis, Nejpir i Teodosić.

Odbrana je krajnje upitna. Zvezda užasno brani protivnički šut sa perimetra. Rivalu dozvoljava gotovo 40 odsto uspešnosti u tom segmentu i čak 61 u šutu za dva poena.

Sferopulos je neko ko insistira na čvrtoj odbrani, međutim problem je složeniji jer Zvezda nema preterano dobre odbrambene igrače. Od bekova koji najviše vremena provode na terenu, osim Adama Hange i Branka Lazića svi ostali su popriličćno skromni odbrambeni igrači.

Partizan će sigurno konstantno tražiti mis-meč situacije, a sa Nejpirom ili Jagom Zvezda će spolja biti u problemu. Teodosić je neko ko defanzivno ne voli kontakt igru, a veliko je pitanje da li će Nedović uopšte nastupiti zbog problema sa zadnjom ložom.

Zvezda ima dodatni problem jer nema startnu četvorku koja defanzivno može da isprati kretnje bez lopte Zeka Ledeja. Dejan Davidovac je jedino rešenje na poziciji krlinog centra, zbog čega su crveno-beli neretko igrali sa dve petice, u mandatu Duška Ivanovića. Amerikanac može da zida leđima na niskom postu, ali i da pogađa za tri poena, zbog čega je veoma nezahvalan za čuvanje.

Crveno-beli imaju i kadrovskih problema. Osim Nedovića, upitan je nastup Simonovića zbog prehlade kao i Branka Lazića (dobio udarac u rebra protiv FMP).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari