Zvezda se ugasila u završnici 1Nikola Kalinic Crvena Zvezda v Armani Milan-Euroleague 2021/22 Beograd, 01.02.2022. foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Po ko zna koji put ove sezone, košarkaši Crvene zvezde nisu znali kako da neizvesnu završnicu reše u svoju korist. U meču koji se sve vreme igrao na posed ili dva prednosti, crveno-beli su u petak uveče doživeli poraz od Albe u Berlinu posle kojeg su šanse za plej-of sveli na imperativne dve pobede u naredna tri susreta do kraja regularnog dela Evrolige (74:70).

Ako su individualno mogli da ispariraju Lou, Smitu i Sikmi, onda su crveno-beli definitivno kapitulirali zbog lošeg zagrađivanja i čak 13 ofanzivnih skokova domaćina, od kojih su neki bili u presudnim trenucima meča.

Jeste Davidovac pogodio za 72:70 na 38 sekundi pre isteka 40. minuta, međutim kada su gosti morali da odbrane naredni napad Albe, Sikma je počašćen penalima koje je manirski materijalizovao za produžetak Zvezdinog posta u Berlinu na sedam uzastopnih utakmica.

Odsustva Lazića i Ostina bila su i laicima vidljiva u prestonici Nemačke.

Defanzivno očajan uvodni deo meča, na sreću po crveno-bele nije poprimio obrise hroničnosti.

Domaćin je u prvih deset minuta ubacio čak 24 poena, oslanjajući se na individualne sekvence Smita (17p), koji je posle otvaranja iz blokada lako pronalazio 224 centimetra visokog Kumađea na samom obruču, a pritom je bio i košgeterski raspoložen.

Zvezda je prihvatila igru u brzom ritmu na otvorenom terenu; uspela je u prvoj deonici da čak osam poena ostvari iz kontranapada, dok je Volters delovao impresivno u igri jedan na jedan (18p), odnosno u realizacijama iz takozvanog snejk driblinga.

Ulaskom Davidovca (11p), napad Zvezde dobio je na širini; ubrzo su bili i upotpunjeni željno iščekivanim pogocima sa distance upravo rođenog Zrenjaninca i Dobrića (vezali po dve trojke u drugoj četvrtini) težine rezultatskog povratka u meč.

Volters je bio taj koji je odlično dirigovao igrom, a sa Markovićem kao drugim „bol hendlerom“ (5as) Zvezda je lakše dolazila do realizacije.

Madu Lo (22p), pak, nije davao mira odbrani crveno-belih. Impresivan od starta, na svaku postavku imao je rešenja, kako individualna, mahom šutevima iz driblinga preko ruke, tako i sarađijući prevashodno sa Smitom i Sikmom (13p, 9sk).

Buđenje Sikme u trećoj deonici (ubacio devet poena) imalo je pandan u idejnoj produktivnosti Kalinića (13p, 3as).

Vešto je Kalina napadao sa niskog posta, lako pronalazio pukotine u odbrani Albe koja je mogla na više mesta da bude korozirana da je Zvezda bila preciznija sa bacanja u uvodnih 20 minuta (5/12).

Kada su crveno-beli poveli 53:57, nakon isključujuće namerne lične greške Kumađea izgledalo je da je šifra za Albinu kompletnu igru pronađena.

Ipak, nekonstantnost na defanzivnom skoku od tada je postajala sve upadljivija.

U igri na posed razlike, gosti su prokockali sijaset prilika, dozvolili rivali više puta da ima ponovljene napade, što su iskusni Lo i Sikma umeli da materijalizuju.

Lo je „izmislio“ pet vezanih poena kada je Zvezda defanzivno iskontroilisala i pokrila sva potencijalana rešenja rivala i umesto preokreta u režiji Voltersa i Dobrića (12p), reprezentativac Nemačke održao je prednost Berlinaca od neka tri poena.

Kada se lomilo, u ključnim trenucima, Zvezda je dozvolila da Smit i Lamers u vezanim napadima posle ofanzivnih skokova dođu do lakih poena (72:67) i da time i trojku Davidovca za 72:70 ostave bez suštinskog značaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari