Zvezda srušila Bragu i tradiciju 1Fudbal-UEFA Europa League Group F-Season 2021/2022-Crvena Zvezda v Braga Beograd, 16.09.2021. foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Mirko Ivanić iznuđenim penalom i Aleksandar Katai preciznim šutem sa 11 metara rešili šahovsku partiju na „Rajku Mitiću“.

Nije igra fudbalera Crvene zvezde na startu Lige Evrope bila za visoke ocene, ali je taman bila dovoljna za prvu pobedu u istoriji duela sa Bragom – 2:1 (0:0), premijerni trijumf na startu grupne faze evropskih takmičenja, velika tri boda na startu trke za prolećne eliminacije i lidersku poziciju u F grupi.

Nismo se nagledali konkretnog fudbala u prvom delu meča, jer se sve svelo na previše taktičkog nadmudrivanja, dupli oprez, obostrano neartikulisanu energiju i nedovoljno opasne pokušaje da se stekne prednost. Ekipe su se međusobno dobro čuvale i na vreme sabotirale pokušaje protivnika da razvije ozbiljnije (kontra)napade, što je donelo smenjivanje u jalovoj terenskoj inicijativi, dok Portugalci nisu više „okupirali“ loptu.

A, kada se tako postave stvari onda obično izostanu velike šanse. Ni jedni ni drugi nisu imali šut u okvir gola za 45 minuta, s tim da su gosti uputili više udaraca u pravcu Milana Borjana i(li) češće primoravali rivala da uklizava, blokira, vuče za dres… Pa, opet vrhunac Bragine ofanzive bio je pogođena stativa Mineira, iz mrtvog ugla. Zvezde, zato, uopšte nije bilo napred.

Dok je pozadi bila prilično organizovana i dobro vođena od strane reprezentativca Austrije Aleksandra Dragovića, njeni napadi su kratko trajali, brzo čitani i neslavno završavani. U odsustvu povređenog Milana Pavkova, u špicu usamljeni Rišairo Živković, nije imao adekvatnu pomoć vezista, a ni holandski centarfor se nije previše (dobro) nudio. Rani, iznuđeni izlazak iz igre El Fardu Bena samo je pojačao probleme u organizaciji akcija.

Ni na otvaranju drugog dela nije bilo potrebnog rizika, ni u držanju i kombinatorici izabranika Dejana Stankovića ni u stilu i distribuciji lopte pulena Karlosa Karvalja, s tim što su sada crveno-beli upornije tražili vođstvo. Koliko su i jedni i drugi nastojali da izbegnu poraz govori i podatak da je prvi žuti karton pokazan tek posle 67 minuta.

A, onda su pala dva gola za samo jedan minut, po jedan na obe strane, do pola popunjenog „Rajka Mitića“. Gelor Kanga je konačno odlično izveo korner, a fokusirani Milan Rodić se sjajno odrazio od zemlje i glavom postigao svoj evropski prvenac (75). „Pukle“ su tribine od slavlja „delija“, ali je buka prerasla u muk već u prvom napadu žuto-crvenih.

Izjednačenje je palo malo pošto se opet krenulo sa centra, a ide na dušu Sekua Sanoga, jer je katastrofalnom paralelnom loptom „asistirao“ Galenu, a ovaj iskoristio loše postavljanje Marka Gobeljića i šutem po zemlji u desni ugao Borjanove mreže stvari opet vratio na početak (76).

To, međutim, nije demoralisalo srpski tim. Naprotiv. Nije se razleteo po travi najvećeg srpskog stadiona, ali je nekako našao načina da izboksuje trijumf. Učinili su to Mirko Ivanić i Aleksandar Katai. A, ko bi drugo…

Učinilo se da je prvom od dvojice veznjaka pobegla „bubamara“, ali on ju je sklonio ispred Vitora Tormena, a ovaj reagovao faulom u 16 metara. Za pobedonosni penal. Sudija Biton dobio je potvrdu iz VAR sobe, Katai nanišanio jednu stranu, Mateus se bacio u drugu i tako je rešen derbi uvodnog kola (83). Uz posebne zasluge Borjana, pošto je fantastičnom reakcijom u samom finišu regularnog dela utakmice sprečio nerešen ishod.

Za veliku dozu samopouzdanja i pozitive pred večiti derbi na stadionu Partizana (nedelja, 18.00), kao i ohrabrenje za 30. septembra, kada srpski prvak ide na noge Ludogorecu.

Remi Mitjilanda i Ludogoreca

U istom terminu su se sastala i druga dva tima grupe F, a taj duel danskog Mitjilanda i bugarskog Ludogoreca u Herningu završen je remijem – 1:1 (1:1). Domaćini su poveli preko Gustava Isaksena, posle samo 180 sekundi, da bi odgovor stigao od Kirila Despodova (32), što će se ispostaviti kao konačan rezultat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari