Zvezdan Terzić: Voleo bih da se dogovorimo sa državom oko novog stadiona, u ringu smo sa Muhamedom Alijem i Tajsonom 1foto Srđan Stevanović/Starsport

Novcem može sve da se kupi, osim tradicije i istorije tvrdi generalni direktor Crvene zvezde.

Čini se da je došao period za korenite promene u Crvenoj zvezdi, pa je zbog toga i biran trenutak u kojem će se Zvezdan Terzić obratiti, pre svega zvezdaškoj javnosti.

U intervjuu za Politiku, generalni direktor pričao je o brojnim temama, ali je akcenat tokom razgovora bio na projektu novog stadiona, odnosno da li će to biti model rekonstrukcije „Rajka Mitića“ ili rušenje i pravljenje novog na istom mestu.

– Primeri u Evropi su to pokazali. Svi klubovi koji su sagradili nove stadiona duplirali su ili čak triplirali broj gledalaca na domaćim utakmicama ili isto toliko ili više uvećali prihode… Na primer, AEK ima godišnji priliv od 22.000.000 evra samo od ulaznca, naspram naših 5.000.000. Sagradili su novi, moderan stadion s kapacitetom od 32.000 mesta, koji je rasprodat. O AEK-u govorim kao o klubu iz okruženja gde nije tako fudbalska zemlja kao Nemačka ili Engleska – otkrio je neke nove podatke prvi čovek kluba iz Ljutice Bogdana.

Terzić smatra da je stadion na kojem su odigrane brojne kultne utakmice, ne samo Crvene zvezde već i reprezentacije naše zemlje zastareo objekat.

– Razumem da su mnogi naši navijači emotivno vezani za slavnu tradiciju, ali bože moj, svi veliki klubovi u Evropi koji su izgradili nove i moderne stadione bili su vezani za slavnu istoriju i tradiciju starih stadiona, ali su to prevazišli. Postali su svesni, ako klub želi da se dalje razvija, ne može bez novog stadiona.

Postoji više idejnih rešenja u vezi sa novim objektom na starom mestu, a Terzić je najbliži opciji potpunog rušenja aktuelnog fudbalskog zdanja.

– Ostaje sam dilema da li treba rekonstruisati stadion ’Rajko Mitić’, kako želi jedan broj navijača, ili ga potpuno srušiti i napraviti potpuno novi, što je, prema mom mišljenju, jeftinije, funkcionalnije i celishodnije.

Namera je i da se prostor gde su sada pomoćni tereni i akademija pretvori u zemljište koje će biti ponuđeno budućim investitorima i biznismenima, a da klub izgradi trening centar negde u Surčinu.

– Crvena zvezda se neće time baviti. To bi joj odvuklo fokus od osnovnog biznisa, a to su sport i fudbal. Mi možemo da se bavimo izgradnjom stadiona, a oko neka grade država, fondovi… Najviše bih voleo da napravimo dogovor sa državom, da joj prodamo zemljište oko nas, pa neka država traži partnere. To je najčistije. Zvezda, jednostavno, mora da se razvija.

Zvezdan Terzić: Voleo bih da se dogovorimo sa državom oko novog stadiona, u ringu smo sa Muhamedom Alijem i Tajsonom 2
Veljko NIkolić, Starsport

Veljka smo čekali kao da je Luka Modrić, opekli smo se kod Mitrovića

Crvena zvezda je tokom zime prodala dva svoja fudbalska bisera Kostu Nedeljkovića i Jovana Mijatovića ali je i prihodovala ogorman novac, zbirno sa bonusima oba transfera mogla bi da donesu čak 20.000.000 evra.

U javnosti ne prestaju polemike u vezi sa tim da li su napravljeni potezi bili i ispravni. Terzić je tokom intervjua naveo podatke kojima je potkrepio napravljene poteze i negde još jednom podsetio na zakonitosti fudbalskog tržišta.

– Opekli smo se kod Stefana Mitrovića. Imali smo ponudu od pet miliona evra i čekali smo bolju. Pustili smo ga za milion i po. Za Veljka Nikolića imali smo ponudu od četiri, pet miliona evra. Čekali smo da ga prodamo kao Luku Modrića za 10.000.000, jer je to nagoveštavao, a pustili smo ga za nula. Za Erakovića smo imali devet miliona, odbii smo i prodali ga za sedam. Ako ne osetite da je igrač u finansijskom piku… Kako igrači rastu godine starosti, tako im cena pada.

Prvi čovek kluba smatra i da je Zvezdi potrebno da svake godine generiše sve više novca i da se bori za ulazak u Ligu šampiona, iako je kvalitativno bliža društvu Lige Evrope.

– Mi smo bivši šampioni sveta koji ulaze u ring protiv Muhameda Alija i Tajsona. Mi ne možemo da biramo protivnike.U DNK Crvene zvezde nije da se zadovoljavamo Ligom Evrope.

Ubeđen je i da je u današnjem fudbalu sve u novcu i da to pokazuju primeri najvećih klubova na svetu koji za fudbalere koji su čak i prešli igrački zenit izdvajaju devetocifrene cifre za obeštećenje.

– Od Uefe dobijamo godišnju analizu prihoda i rashoda klubova. Ogroman broj klubova prihoduje izmešu 600.000.000 i 900.000.000 evra. Mančester Sii je ove godine prihodovao milijardu i sto miliona evra. Ljudi koji ne znaju kažu – nije sve u novcu. Jeste, sve je u novcu. Kupite najbolje igrače i najboljeg trenera i oni igraju. Ne igra svetla tradicija. Bajern plati Harija Kejna 120.000.000 evra u njegovoj 32. godini, a za Halanda je spreman da plati 250.000.000. Globalizacija je učinila da velikim novcem može da se kupi sve, osim tradicije i istorije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari