Turski specijalac ubio ruskog ambasadora 1Foto: EPA / STR

Ambasador Rusije u Turskoj šestedesetdvogodišnji Andrej Karlov Genadijevič, na kojeg je danas izvršen atentat u Ankari, preminuo je u bolnici.

U Ankari je večeras uhapšeno pet osoba za ubistvo ambasadora. Kako je saopštila turska policija, uhapšen je otac ubice i još dve osobe. Ranije je saopšteno da su uhapšeni majka i sestra.

Turski ministar policije potvrdio je da je atentator Mevlut Altinas (22) pripadnik specijalne policije. On je pucao na ruskog ambasadora dok je u Ankari držao govor na otvaranju izložbe fotografija ‘Rusija u očima Turaka’. U ambasadora je ispaljeno pet metaka s leđa. Turski mediji tvrde da je napadač dok je pucao vikao: ‘Ovo je osveta za Alep!’

Mediji, koji su pod strogom državnom kontrolom, prenose da je policajac koji je ubio ruskog ambasadora u Ankari bio član pokreta Fetulaha Gulena. Dodaje se i da je 22-godišnji policajac bio jedan od hiljada policajaca koji su otpušteni posle neuspelog puča 15. jula.

Savet Bezbednosti UN nazvao je napad terorizmom i pozvao da se kazne odgovorni na zločin.

Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da je ubistvo ruskog ambasadora u Ankari provokacija kako bi se potkopali rusko-turski odnosa kao i mirovni proces u Siriji. U obraćanju javnosti, Putin je naglasio da jedini mogući odgovor na to ubistvo treba da bude borba protiv terorista i dodaje da će “kriminalci osetiti vatru”. Putin je naglasio i da je formirana Radna grupa koja će otići u Ankaru i istraživati ubistvo ambasadora jer se mora saznati ko je organizovao ubistvo i ubicu. To je, kako dodaje dogovorio u u razgovoru sa predsednikom Turske Erdoganom.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da ubistvo ruskog ambasadora neće proći nekažnjeno.

„Prema međunarodnom pravu, ubistvo ambasadora je najveći zločin koji izlazi izvan okvira civilizovanih odnosa. Rusija ga neće ostaviti nekažnjenim. Svi koji su umešani u njegovu organizaciju treba da odgovaraju“, napisao je Medvedev na svojoj stranici na „Fejsbuku“.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je najoštrije je osudio ovaj, kako je rekao, podli i brutalni napad na ambasadora. On je nakon razgovora sa Putinom izjavio da Turska poseduje potrebnu volju da ne „nasedne na provokacije“.

„Večeras sam imao priliku da razgovaram sa predsednikom Putinom. Od samog početka, svi, počevši od mene, premijera, ministra unutrašnjih poslova, ministra zdravstva i svih drugih relevantnih struktura, pratimo izbliza šta se dešava. U ime svoje zemlje i moga naroda upućujem saučešće ruskom narodu“, kazao je Erdogan.

On je naveo da su ruske vlasti tražile da se povećaju mere bezbednosti u blizini ambasada i konzulata Rusije.

„Od nas su tražili da se povećaju mere bezbednosti u blizini ambasada i konzulata Rusije. Osim toga, iako smo mi tražili da mi to uradimo, zahtevali su da oni pošalju avion kojim će biti prebačeno telo ambasadora Karlova. Takođe su, u vezi sa istragom, kazali da bi bilo dosta ispravnije da pošalju i svoje osoblje koje bi bilo angažovano zajedno s našim osobljem na ovom slučaju. Mi smo kazali da zajedno radimo na tome i da to ne predstavlja problem za nas, te smo u vezi s time izdali potrebna uputstva, pre svega premijeru i drugim relevantnim ministrima“, rekao je Erdogan.

State Department je saopštio da je nakon atentata večeras prijavljena pucnjava u blizini
ambasade SAD, a mediji navode da je ambasada zatvorena iz bezbednosnih razloga. Ambasada se nalazi šest kilometara od umetničke galerije u kojoj je ubijen Karlov. Ambasada je izdala upozorenje svojim građanima u Turskoj navodeći da je „u toku bezbednosni incident“.

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun osudio je današnje ubistvo ambasadora Rusije u Turskoj Andreja Karlova, naglašavajući da je „zaprepašćen tim bezosećajnim činom terora“. Ban Ki-Mun je podvukao da ne može biti opravdanja kada su mete terora diplomate i civili, navedeno je u saopštenju njegovog portparola, prenosi AFP.

„Generalni sekretar pažljivo prati razvoj situacije i želi svim povređenima u tom napadu brz i potpun oporavak“, navedeno je.

Atentat se dogodio uoči za danas planiranog putovanja turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua u Moskvu, gde sa iranskim i ruskim kolegama treba da razgovara o Siriji .Televizija En-Ti-Vi je objavila da su ranjene još tri osobe. Posetioci izložbe su se, prema izveštajima, razbežali pošto je napadač pucao u vazduh i nakon toga pucao u Karlova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari