Cvijanović: Godinama trpimo udare na identitet 1Željka Cvijanović Foto: Beta/ Milan Obradović

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su odluke Ustavnog suda BiH u kontinuitetu štetne po interese RS jer se kose sa temeljnim ustavnim principima na kojima počiva dejtonska BiH i istakla da je građanima dosadilo da oni i RS stalno moraju od nečeg da se brane u državi u kojoj bi trebalo da zajednički žive sa drugima.

Cvijanović je rekla Srni da zabrinjava glasačka mašinerija u kojoj uporno učestvuju strane sudije i to samo po sebi ukazuje da BiH nema nikakav kredibilitet, a nažalost i sami građani su, generalno govoreći, izgubili povjerenje u pravosuđe.

Prema njenim rečima, zabrinjava i činjenica da odluke Ustavnog suda BiH u kontinuitetu doprinose pogoršanju ukupne političke atmosfere u BiH i produbljivanju nepoverenja među narodima, jer umesto da budu u funkciji zaštite ustavnosti one služe kreiranju sistema koji odudara od onog što su predvidjeli Dejtonski sporazum i Ustav BiH.

Ja bih volela da građani Republike Srpske i Federacije BiH žive u ambijentu u kojem vlada pravna sigurnost. Ali kakva je to pravna sigurnost ako o istim pitanjima sud za Brčko Distrikt kaže jedno, a za Republiku Srpsku drugo, ili ako u istom pitanju koje se odnosi na Republiku Srpsku jednom kaže jedno, a drugi put ne uzme u obzir ono što je rekao u nekoj prethodnoj odluci, navela je Cvijanović.

Takođe, rekla je Cvijanović, Ustavni sud BiH je u postupku odlučivanja bio kontradiktoran i nije vodio računa o postojanju odluke iz 2000. koja je potvrdila pravo Republike Srpske da reguliše svojinske odnose i zaštitu svih oblika svojine na svojoj teritoriji.

Zabrinjava nedoslednost ovog suda, rekla je Cvijanović i istakla da će posebna sednica Narodne skupštine biti održana u ponedeljak.

Danas je odlučeno da predstavnici iz Srpske neće učestvovovati u odlučivanju u institucijama BiH dok se ne reši pitanje Ustavnog suda BiH, odnosno stranih sudija. Žalimo što se Ustavni sud BiH godinama percipira kao politički instrument u rukama bošnjačke politike poduprte visokim predstavnicima, naglasila je Cvijanović.

Ona je istakla da je građanima dosadilo da oni i Republika Srpska stalno moraju od nečeg da se brane u državi u kojoj bi trebalo da zajednički žive sa drugima.

Institucijama Srpske je preko glave toga da rasipaju energiju na eksperimente umesto da se, u partnerstvu sa drugima, radi na poboljšanju ekonomske i socijalne situacije. Godinama trpimo udare na identitet, obeležja, Dan Republike, a sada i na imovinu, vlasništvo i svojinu, konstatovala je Cvijanović.

Govoreći o reakcijama iz Federacije BiH od bošnjačkih političara, ona je rekla da su očekivane i ne treba bilo koga u Srpskoj da dotiču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari