SDP traži da se Vlada Hrvatske ogradi od izjave brigadira Raosa o NDH 1foto wikipedia

Vodeća opoziciona Socijaldemokratska partija Hrvatske osudila je izjavu izaslanika ministra veterana, brigadira Matka Raosa na skupu HOS-ovaca u Splitu, “da nije bilo 10. travnja 1941., godine ne bi bilo ni današnje Hrvatske.”

Tog dana, 10. aprila 1941. proglašena je kvislin{ka NDH, a SDP poziva Vladu da se od te izjave ogradi.

„Ne možemo dopustiti niti tolerisati da ljudi koji predstavljaju ministra i vladu imaju ovakav stav”, navodi se u saopđtenju SDP koje potpisuje potpredsednik stranke Ranko Ostojić, prenosi Hina. SDP ocenjuje da je nedopustivo da se, kako je navedeno, domovinski rat i stvaranje današnje Hrvatske dovodi na bilo koji način u vezu sa zločinačkom NDH.

“Hrvatska, kao i cela slobodna Evropa, nastala je na temeljima i vrednostima antifa{izma, što je definisano hrvatskim Ustavom”, podsetio je Ostojić.

Oglasilo se i Ministarstvo hrvatskih branitelja šturim saopštenjem, kojim se faktički nisu ogradili od sporne izjave.

„Povodom obilježavanja 31. obljetnice ustrojavanja IX. bojne HOS-a Matko Raos bio je izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja na svečanoj akademiji i odavanju počasti poginulim pripadnicima te postrojbe i to isključivo svojom nazočnošću te polaganjem vijenca i paljenjem svijeće. Napominjemo kako nikakvo obraćanje njega kao izaslanika nije bilo predviđeno“, navodi se u saopštenju koje prenosi portal index.hr.

Potpredsednik Vlade Hrvatske za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević izjavu brigadira Raosa je osudio, nazvavši je sramotnom, promašenom i suprotnom Ustavu. Prema njegovim rečima, Vlada se od izjave ogradila.

“Razgovarat ćemo da takve stvari spriječimo u budućnosti”, kazao je Milošević, koji je predstavnik Samostalne demokratske srpske stranke. “Moj stav znate. Smatram da bi trebalo pooštriti pravne propise koji bi to regulirati, ali o tome kako to učiniti ćemo razgovarati”, rekao je Milošević, a prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari