Međunarodni krivični sud zabrinut zbog “pretnji” Rusije nakon naloga za hapšenje Putina 1foto: shutterstock/Roman Yanushevsky

Međunarodni krivični sud (ICC) izrazio je zabrinutost zbog “prijetnji” Rusije koje su usledile nakon izdavanja naloga za hapšenje predsednika Vladimira Putina zbog ratnih zločina.

Saopštenje Međunarodnog krivičnog suda izdato je nakon što je bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev zapretio da će sud za ratne zločine u Haagu pogoditi hipersoničnim raketama i nakon što je najviše istražno telo Rusije otvorilo krivični predmet protiv tužioca ICC-ja Karima Khana, kao i sudaca koji su izdali nalog za Putinovo hapšenje.

Predsedništvo Skupštine država stranaka Međunarodnog krivičnog suda izrazilo je “žaljenje zbog pokušaja ometanja međunarodnih napora da se osigura odgovornost za dela koja su prema međunarodnom pravu zabranjena”.

Takođe je “ponovo potvrdilo nepokolebljivu podršku Međunarodnom krivičnom sudu”.

“Međunarodni krivični sud utelovljuje našu zajedničku predanost u borbi protiv nekažnjivosti za najteže međunarodne zločine. Kao poslednja instanca, Sud je komplementaran nacionalnim jurisdikcijama. Pozivamo sve države da poštuju njegovu sudsku i tužilačku nezavisnost”, naveli su.

Pretnje Medvedeva

Medvedev je u ponedjeljak rekao: “Nije nemoguće zamisliti hipersoničnu raketu ispaljenu s ruskog broda iz Severnog mora na zgradu suda u Haagu.”

“Svi hodamo pod Bogom i raketama… Pažljivo gledajte u nebo”, dodao je.

Nalog za hapšenje Putina, kojeg je Međunarodni krivični sud izdao u petak, optužuje ruskog čelnika za nezakonitu deportaciju na hiljade ukrajinske dece, što predstavlja ratni zločin.

Ovaj zakonski potez obavezaće 123 članice suda da uhapse Putina ukoliko kroči na njihovu teritoriju i izruče ga Haagu.

Ni Rusija ni Ukrajina nisu članice Međunarodnog krivičnog suda, iako je Kijev sudu dao nadležnost za procesuiranje zločina počinjenih na njenoj teritoriji. Tribunal takođe nema vlastite policijske snage te se, kada je reč o hapšenjima, oslanja se na države članice.

Međunarodni krivični sud je takođe izdao nalog za hapšenje Marije Lvove-Belove, ruske komesarke za prava djece.

Zapad pozdravio nalog ICC-ja

Moskva je odbacila naloge ICC-ja, opisujući ih “ništavnim” i “nevažećim”, a ruski vrhovni istražni odbor rekao je da nema osnove za kaznenu odgovornost Putina, dodajući da šefovi država uživaju apsolutni imunitet prema konvenciji Ujedinjenih naroda iz 1973. godine.

Ukrajina, koja kaže da je od početka ruske invazije više od 16.000 ukrajinske dece deportovano u Rusiju, pozdravila je nalog ICC-a kao “istorijsku odluku” koja će dovesti do “istorijske odgovornosti”.

Njeni zapadni saveznici, među kojima su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, takođe su pozdravili potez suda.

Iako SAD nije član u ICC-ja, predsednik Džo Bajden rekao je u petak da je očito da je Putin počinio ratne zločine, dodajući da je nalog suda opravdan.

Američki državni sekretar Entoni Blinken u međuvremenu je pozvao sve članice ICC-a da se pridržavaju naloga.

“Mislim da bi svaka članica suda trebala ispuniti svoje obaveze”, rekao je Blinken, piše Aldžazira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari