Jedanaesti protestni skup “Pravda za Dženana” u Sarajevu 1

U Sarajevu je održan jedanaesti po redu protestni skup “Pravda za Dženana”, na kojem je se okupilo nekoliko stotina građana i građanki.

Skup na Trgu dece Sarajeva obezbeđivao je veliki broj policajaca, a protestno okupljanje je proteklo bez incidenata, preneo je RSE. Muriz Memić, otac Dženana Memića, koji se zahvalio se visokom predstavniku u BiH, Valentinu Incku. “Inzko je u Savetu bezbednostii UN spomenuo slučaj Dragičević i Memić i ukazao da u BiH pravosuđe ne funkcioniše”, istakao je Memić, i pozvao Incka da iskoristi svoja ovlašćenja i itiče na smenjivanje kantonalne tužiteljke Dalide Burzić.

Muriz Memić poslednje tri godine nastoji da dokaže nezakonite radnje u Tužilaštvu i MUP Kantona Sarajevo, u vezi sa istragom o smrti njegovog sina, koji je stradao pod nerazjašnjenim okolnostima. “Zar treba tri godine da dokazujem nešto što se nije desilo, jer su naše vlasti gluve i neme”, poručio je Memić. Arijana Memić, sestra Dženana Memića, navela je da se protest simbolično održava na dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma, čime se traži pravda za ubistva mladih ljudi i privođenje počinitelja pravdi.

“Vreme je da se stane u kraj kriminalnoj hobotnici koja ubija decu i prikriva ubice”, rekla je Arijana okupljenima. Advokat porodice Memić, Izet Feraget, smatra da je u slučaju Dženana Memića i Davida Dragičevića sve “kristalno jasno”. “Dženan i David su ubijeni, u oba slučaja policija i tužilaštvo opstruišu istragu, a politika gleda sa strane i ćuti. Vreme neumitno teče, a kad su u pitanju ubistva, svaki sekund je nenadoknadiv.” On je skrenuo pažnju i na to da postupak nedopustivo sporo teče, i da je na slučaju Memić počelo raditi i državno tužilaštvo.

“Parcijalnim vođenjem istraga nanosi se šteta porodici Memić i krše se Ustav, zakon i međunarodne konvencije. Kada su u pitanju ovakvi slučajevi, onda je potrebno voditi jedinstvenu istragu”, istakao je Feraget. Ovaj protestni skup nastavak je aktivnosti članova porodice Dženana Memića kojima oni upozoravaju na neadekvatno procesuiranje slučaja u kantonalnom tužilaštvu i policiji i zahtevaju pravdu za stradalog.

Prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu oslobođeni su Ljubo i Bekrija Seferović, kojima se sudilo za izazivanje i prikrivanje saobraćajne nesreće u kojoj je stradao Dženan Memić. Okupljeni su aplauzom pozdravili i podržali skup “Pravda za Davida” koji se u isto vreme održavao u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari