Saslušani piloti JNA zbog bombardovanja Banskih dvora 1Foto:N1

Kako je objavljeno, u Specijalnom sudu u Beogradu u prisustvu tužioca iz Hrvatske u četvrtak, 27. decembra ispitani su general Ljubimir Bajić i pukovnici Slobodan Jeremić, Đuro Miličević, Ratko Dopuđa i Čedo Knežević.

Piloti se pred sudom nisu detaljno izjašnjavali jer nisu oslobođeni čuvanja vojne tajne, a posle ročišta njihovi branitelji su tvrdili da je sudija iskazao veliko nepoštovanje prema njihovim klijentima.

„Svi su se pozvali na obvezu čuvanja vojne tajne jer su u vreme dela koje im se stavlja na teret bili na visokim dužnostima tadašnje JNA ili su kao oficiri bili obvezani obavezom“, rekao je za Hinu advokat Dušan Bratić o saslušanju.

On je kazao i da sudija nije okrivljenima i njihovim braniocima dozvolio da pročitaju krivičnu prijavu Hrvatske s prilozima, a potom je povodom izjava da je njihov jezik srpski jezik, a pismo ćirilično, kao i da će dati iskaz sudu svoje države i naroda, sudija sve vreme imao upadice, komentare neprimerene sudiji i sudu.

Bratić je najavio da će se obratiti predsedniku Višeg suda, Visokom savetu sudstva i drugim nadležnim državnim organima, kako bi zaustavili takvo „od zakona odmetnuto ponašanje i postupanje i preduzeli druge odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti“.

Protiv šestorice bivših visokopozicioniranih pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane JNA, od kojih su petorica srpski državljani, u Hrvatskoj su podnete krivične prijave zbog raketiranja Banskih dvora u Zagrebu u oktobru 1991.

Oni se sumnjiče za pokušaj ubistva predstavnika najviših državnih vlasti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno da su učestvovali u planiranju, organizaciji i izvršenju vazdušnog napada na Banske dvore u vreme kada su se tu na sastanku nalazili tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, predsednik Predsedništva SFRJ Stjepan Mesić i predsednik savezne vlade Ante Marković.

Povezani tekstovi