Robert Harvord Foto: EPA/S. SABAWOON

Harvord je izjavio agenciji da je on odbio ponudu iz „čisto ličnih razloga“, jer posle 40 godina u mornarici najzad ima malo vremena za sebe.

Trampova administracija je bila vrlo voljna da ispuni moje profesionalne i lične zahteve, rekao je on.

On nije hteo da odgovori na pitanje da li je tražio da uvede svoje ljude u Savet za nacionalnu bezbednost, rekavši da na to pitanje treba da odgovori predsednik.

Ponuda Harvordu je usledila pošto je penzionisani general Majkl Flin dao ostavku na mesto predsednikovog savetnika za nacionalnu bezbednost kada je objavljeno da nije obavestio potpredsednika Majka Pensa o razgovorima sa ruskim amabasadorom u Vašingtonu.

Harvord je bivši pripadnik mornaričkih foka i bio je na mestu zamenika komandanta Američke centralne komande, pod komandom sadašnjeg ministra odbrane SAD Džejmsa Matisa.

Harvord se penzionisao 2013. i prešao na mesto direktora za odbranu i avijaciju u firmi Lokhid Martin, sa kojom Tramp javno pregovara o ceni lovca tip F-35.

AP navodi da Bela kuća ima još dva moguća kandidata za mesto predsedničkog savetnika za nacionalnu bezbednost – sadašnjeg vršioca dužnosti savetnika Kita Keloga i bivšeg šefa CIA Dejvida Petreusa.