Agenti FBI u vili ruskog oligarha Olega Deripaske u Vašingtonu 1Foto: Beta/AP/Manuel Balce Ceneta

Agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) danas su uz sudsko odobrenje došli u vašingtonsku vilu ruskog oligarha Olega Deripaske, bliskog saradnika predsednika Rusije Vladimira Putina.

Agencija FBI je saopštila da su njeni agenti izveli „aktivnost primene zakona odobrenu od suda“, ne navodeći druge detalje u vezi sa njihovim dolaskom ni informacije o eventualnim istragama protiv Deripaske.

Deripaska, koji je bogatstvo stekao uglavnom u poslovima sa aluminijumom, više puta je pomenut u izveštaju o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. godine, koji je sačinio specijalni savetnik američkog Ministarstva pravde Robert Muler (Mueller).

Bogati Rus je bio povezan i sa Polom Manafortom (Paul), nekadašnjim šefom izbornog štaba bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa (Trump).

Manafort je osudjen za osam finansijskih krivičnih dela iz Mulerove istrage, ali ga je Tramp kasnije pomilovao.

Ministarstvo finansija SAD je u vreme Trampovog mandata ukinulo finansijske sankcije protiv tri kompanije povezane sa Deripaskom.

Obrazlažući ukidanje sankcija, zvaničnici su tada naveli da je direktan i indirektan udeo Derapaske u vlasništvu tih kompanija smanjen do nivoa da više nema kontrolu nad njima.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Agenti FBI u vili ruskog oligarha Olega Deripaske u Vašingtonu”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.