Edi Rama Foto: EPA-EFE/CYRIL ZINGARO

Prensimo deo intervjua koji su novinari Dojče velea napravili sa albanskim premijerom na izložbi u Berlinu,

Crtate i slikate akvarelom na političkim dokumentima. Da li postoji ikakva veza između sadržaja tih dokumenata odnosno pisama i onoga što slikate?

To nema veze sa politikom. Jednostavno crtam. Crtam tokom sastanaka, crtam tokom telefonskih razgovora, u pauzama. To je veoma prirodan proces. Ruka prati oko i oko prati ruku, dok je fokus na diskusiji, na radu, na odlukama koje treba doneti, pitanjima koje treba rešiti.

Ne postoji dakle nikakva veza između slike na pismu i samog pisma koje ste uputili kancelarki Angeli Merkel ili pisma predsedniku Albanije Iljiru Meti?

Ne, ne postoji.

U intervjuu nemačkim medijima rekli ste da ste početkom devedesetih ušli u politiku zbog građanske obaveze, da kao umetnik te odgovornosti niste oslobođeni. Sada ste političar, ali nastavljate da se bavite i umetnošću. Da li je to svesna ili odluka, ili možda neka Vaša izlazna strategija.

To me ne ometa, naprotiv, to mi pomaže, pošto svoj posao i dalje radim normalno.

Mediji u Nemačkoj opisuju Vas kao simpatizera kancelarke. Da li ste u nečemu razočarani njenom politikom prema Balkanu?

Apsolutno nemam razloga da budem razočaran. Ona je istinski prijatelj svih naroda u regionu, vizionar jedne krajnje jasne budućnosti. I, iznad svega, ona je fantastičan primer lidera, hrabra baklja naše ideje.


Povezani tekstovi