Foto: Pixabay/ Netloop

Posao prodaje američkih aviona F-16 Barak Hrvatskoj definitivno je propao u četvrtak pošto je Izrael službeno izvestio hrvatsko ministarstvo odbrane da ne može da dobije odobrenje SAD za isporuku aviona.

„Mogu vas izvestiti da je država Izrael službeno izvestila ministarstvo odbrane da, suprotno preuzetoj odgovornosti, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj“, rekao je sinoć hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević.

Kako prenosi agencija Hina, ambasada SAD danas je saopštila da su „SAD svesrdno podržavale hrvatsku akviziciju četvrte generacije zrakoplova iz Izraela, kompatibilnih s NATO standardima i radile na tome da se taj prenos realizuje“.

Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna (400 miliona evra) trebalo da kupi 12 polovnih aviona F- 16 Barak, odnosno modifikovanih izraelskih verzija izvorno američkih aviona.

Američka strana, čije je odobrenje bilo potrebno za realizaciju posla, pristala bi na transfer trećoj strani samo „ogoljenih“ aviona iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.

„Kao što je uobičajeno u ovim vrstama prenosa, postoje specifični tehnički uslovi koji moraju biti zadovoljeni kako bi SAD omogućile odobrenje prijenosa. Svo ovo vreme bili smo jasni u vezi svih uslova“, objavila je ambasada i dodala da SAD ostaju „predane pružanju pomoći Hrvatskoj pri nabavci borbenih NATO-kompatibilnih aviona“.

Modifikovani izraelski avioni F-16 Barak trebao je da zamene dotrajale MiG-ove 21 Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Povezani tekstovi