Ambasador Mjanmara u UN optužio vojsku za "masakr" 1Foto: EPA/ MATT CAMPBELL

Ambasador Mjanmara pri Ujedinjenim nacijama Kjav Moe Tun, koji je odbio da se povuče sa svoje funkcije iako ga je smenila hunta nakon puča u februaru, alarmirao je međunarodnu organizaciju u vezi sa „navodnim masakrom“ koji je izvršila vojska.

On je u pismu koje je juče poslao generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu naveo da je u julu pronađeno 40 tela u području Sagaing na severozapadu Mjanmara. Hunta negira masakr u gradu Kani dok novinske agencije ne mogu nezavisno da provere ove navode pošto je u zabačenom regionu mobilna mreža u kvaru, piše Gardijan.

Izaslanik Mjanmara je napisao da su vojnici mučili i ubili 16 muškaraca u selu u okolni grada Kani oko 9-10. jula, nakon čega je 10.000 stanovnika pobeglo iz ovog područja. On je naveo da je otkriveno još 13 tela tokom nekoliko dana posle sukoba lokalnih boraca i bezbednosnih snaga 26. jula. Kako je dodao, još 11 muškaraca, uključujući jednog četrnaestogodišnjeg dečaka, je ubijeno i zapaljeno u jednom drugom selu 28. jula.

Ambasador je u svom pismu ponovio zahtev da se uvede embargo na oružje vladajućoj hunti i pozvao na „hitnu humanitarnu intervenciju“ međunarodne zajednice. „Ne možemo da dopustimo vojsci da nastavi sa ovakvim gnusnim zločinima u Mjanmaru“, rekao je Kjav Moe Tun. „Vreme je za delovanje UN, naročito Saveta bezbednosti UN.“

On je pismo poslao pošto je Asocijacija nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u sredu imenovala izaslanika za Mjanmar nakon višemesečnog odlaganja u okviru diplomatskih napora da se reši kriza.

U zajedničkom saopštenju šefova diplomatija ASEAN koje je odlagano zbog unutrašnjih razmirica se navodi da pozdravljaju imenovanje drugog ministra spoljnih poslova Bruneja Erivana Jusofa za specijalnog izaslanika bloka. ASEAN, koji funkcioniše po principu konsenzusa i nemešanja, pod međunarodnim je pritiskom da reši krizu. Mjanmar je u previranju od kada je vojska 1. februara smenila civilno rukovodstvo zemlje i sprovela represiju disidenata u kojoj je ubijeno na stotine ljudi.

Kjav Moe Tun je odbacio vojni puč i tvrdnje hunte da on više ne zastupa Mjanmar. UN ga i dalje smatraju legitimnim izaslanikom. Više puta je zahtevao da se međunarodnom intervencijom pomogne da se okončaju neredi u njegovoj zemlji. On je u sredu rekao da su se američke vlasti angažovale na njegovoj bezbednosti nakon što mu je upućena očigledna pretnja. Izaslanik, međutim, nije precizirao o kakvoj se pretnji tačno radi.