Ambasadorka Stejt departmenta: "Postoji obrazac u ruskom mučenju i ubistvima, visoki zvaničnici umešani u ratne zločine" 1Foto: EPA/ MIKE THEILER

„Rusi su sistematski ubijali, mučili i otimali Ukrajince, što bi moglo da implicira umešanost visokih zvaničnika u ratne zločine“, izjavila je ambasadorka američkog Stejt departmenta za globalno krivično gonjenje Bet Van Šak, prenosi Index.hr.

„Sve je više dokaza da je ruska invazija na Ukrajinu „bila praćena sistematskim ratnim zločinima počinjenim u svakom regionu gde su bile raspoređene ruske snage“, rekla je ona.

„Dokazi iz oslobođenih područja ukazuju na „namerne, neselektivne i nesrazmerne“ napade na civilno stanovništvo, zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u pritvoru, prisilno uklanjanje ili infiltraciju ukrajinskih državljana – uključujući decu – u Rusiju, te pogubljenja i seksualno nasilje“, rekla je ona novinarima.

„Kada vidimo takve sistematske procedure, uključujući stvaranje ogromne mreže za filtriranje, veoma je teško zamisliti kako bi ovi zločini mogli biti počinjeni bez odgovornosti koja se proteže na vrh komandnog lanca“, rekla je Van Šak.

Van Šak predstavlja Sjedinjene Države u globalnim telima koja istražuju rat i druge zločine, a aktuelnu situaciju je nazvala „novim nirnberškim momentom“, misleći na suđenja za ratne zločine održana u tom nemačkom gradu na kraju Drugog svetskog rata.

Ona je na brifingu za novinare rekla da je devetomesečni napad Rusije na Ukrajinu izazvao „neviđeni niz inicijativa za odgovornost“ u koje su uključena mnoga tela, uključujući Međunarodni krivični sud u Hagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.