Američki Kongres usvojio zakon koji predviđa zabranu društvene platforme TikTok 1Foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Predstavnički dom američkog Kongresa danas je sa 360 glasova za i 58 protiv usvojio zakon koji predviđa zabranu društvene platforme TikTok, ukoliko njen vlasnik, kineska kompanija „Bajtdens“, u roku od devet meseci ne proda svoje pravo rada na američkom tržištu.

 

Platforma u Sjedinjenim Državama ima oko 170 miliona korisnika, a odluka je doneta zbog toga što američke bezbednosne službe smatraju da predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost.

U danas usvojenom zakonu navodi se da „Bajtdens“ mora da pronađe kupca u roku od 270 dana, ili će u protivnom platforma biti zabranjena, a Bela kuća ima mogućnost da taj rok produži za još 90 dana, ako predsednik Džo Bajden utvrdi da postoji napredak u prodaji.

Kineska kompanija je intenzivno lobirala pokušavajući da spreči usvajanje zakona, kojim se, kako su naveli, krše prava korisnika na Prvi amandman i ugrožavaju mala preduzeća.

„Žalosno je što Predstavnički dom podržava zakon koji bi pogazio prava na slobodu govora za 170 miliona Amerikanaca, uništio sedam miliona preduzeća i zatvorio platformu koja američkoj ekonomiji doprinosi sa 24 milijarde dolara godišnje“, navela je kompanija na društvenoj mreži Iks.

Iz kineske kompanije su nagoverstili i da bi zakon mogli da ospore pred sudom, a korisnicima su poručili da planiraju da nastave borbu „koristeći sva zakonska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari