Američki novinar Fenster oslobođen u Mjanmaru 1Foto: (family courtesy photo via AP, File)

Američki novinar Deni Fenster, koga vojne vlasti u Mjanmaru drže u zatvoru od maja, oslobođen je i uskoro će biti proteran iz zemlje, rekao je za Frans pres izvor vlade u toj zemlji.

Deni Fenster „je doveden“ do glavnog grada Najpjidoa iz Jangona gde je bio u zatvoru i biće proteran, naveo je danas taj izvor.

Bivši američki ambasador pri UN Bil Ričardson naveo je u saopštenju da je  Fenster pušten iz zatvora i predat njemu u Mjanmaru i da će uskoro biti na putu kući preko Katara, preneo je AP.

Tridesetsedmogodišnji novinar koji radi za časopis Frontier Mjanmar (Frontier Myanmar) uhapšen je u maju kada je pokušao da napusti zemlju i od tada je bio u zatvoru Insein, blizu Jangona.

Prošle nedelje ga je sud u Mjanmaru osudio na 11 godina zatvora zbog podsticanja pobune protiv vojske i ilegalnog udruživanja.

On je trebalo sutra da izađe pred sud po drugim optužbama, za terorizam i pobunu, za šta mu je pretio doživotni zatvor.

„Sigurno je da je oslobođen ali nismo stupili u kontakt sa njim i za sada ne možemo ništa da kažemo“, rekao je urednik časopisa „Frontier Myanmar“ Soni Sve.

Fenster je jedan od novinara koji su uhapšeni posle svrgavanja izabrane vlade Aung San Su Ći u februaru ove godine.

Mjanmar je u haosu od vojnog puča 1. februara kada je okončan demokratski period od deset godina.

Vojne vlasti sprovode represiju nad protivnicima i, prema Asocijaciji za pomoć političkim zatvorenicima, više od 1.200 civila je ubijeno i najmanje 7.000 ljudi se nalazi u zatvoru u vezi sa protestima protiv vojnog puča.

Vojne vlasti pokušavaju da ućutkaju medije i jačaju kontrolu nad informacijama, ograničavaju pristup internetu i ukidaju dozvole za rad medijskim kućama. Više od 100 novinara uhapšeno je od puča, prema navodima udruženju za odbranu ljudskih prava Reporting ASEAN, koje navodi da je 31 novinar u zatvoru.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.