Analitičar: Akcija Irana i odgovor Izraela mogu da izazovu regionalni sukob 1foto: Shutterstock/Vitalii Vodolazskyi

Postoji ozbiljan rizik da akcija Irana i odgovor Izraela prerastu u regionalni sukob, što je ono što su se sve strane trudile da izbegnu još od napada koji je Hamas izveo u oktobru prošle godine, ocenio je večeras britanski analitičar bezbednosti Frenk Gardner.

U izjavi za britanski Bi-bi-si (BBC), Gardner je rekao da je iranski napad usledio kao direktan odgovor na bombardovanje ambasade u Damasku, koje je izveo Izrael, jer je taj događaj u Teheranu shvaćen kao napad na suverenu teritoriju te zemlje.

„Ovo je eskalacija tinjajućeg sukoba između Irana i njegovih saveznika i Izraela. Dogodilo se ono čega su se svi plašili – direktan sukob te dve nacije“, rekao je on.

Analitičar je rekao da je pune dve nedelje Iran razmatrao kako da odgovori na vazdušni napad Izraela od 1. aprila u Damasku, u kojem je poginulo nekoliko iranskih generala.

„Očigledno, doneta je odluka da se na napad na diplomatsko predstavništvo, odnosno suverenu teritoriju Irana, odgovori eskalacijom sukoba“, rekao je Gardner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari