ukrajina zmijsko ostrvo postanska markaFoto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Na ukrajinskom Zmijskom ostrvu danas su nastavljene borbe, a analitičari ukazuju da bi preuzimanje potpune kontrole nad ovim ostrvom za Rusiju predstavljalo “prekretnicu” u ratu.

Rusija pokušava da osnaži svoj garnizon na ostrvu, ali je Ukrajina uspešno izvela napade dronovima „barjaktar“ na rusku vazdušnu odbranu i plovila za snabdevanje.

Ostrvo je strateški važno jer obezbeđuje pristup ukrajinskim glavnim lukama, odnosno Odesi.

Zmijsko ostrvo je postalo poznato širom sveta kada su 13 ukrajinskih vojnika prkosno odbili da se predaju ruskim snagama na ratnom brodu, poručivši im da “idu do đavola”.

U čast njihove hrabrosti, Ukrajina je izdala poštansku marku na kojoj je prikazan ruski vojni brod i ukrajinski vojnik.

Međutim, Džonatan Bentam, pomorski analitičar u Međunarodnom institutu za strateške studije rekao je za Bi-Bi-Si da bi, ukoliko bi Rusija uspela da preuzme potpunu kontrolu nad ostrvom, to predstavljalo “veliku prekretnicu” za njene vojne potencijale.

Prema njegovim rečima, ako bi, na primer, Rusija uspela da postavi svoje S-400 sisteme vazdušnih projektila na Zmijsko ostrvo, to bi značilo da ima “istinske protivvazdušne sposobnosti dugog dometa na severozapadu Crnog mora”.

Bentam kaže da bi to Rusiji pružilo znatnu ofanzivnu i defanzivnu prednost, pošto bi mogla da predvidi vazdušne pretnje mnogo ranije i imala bi olakšan pristup ukrajinskim ključnim jugoistočnim lukama kao što je Odesa.

Ali, kako napominje, s obzirom na to da je ostrvo veoma malo i da je teren stenovit, to ne bi bilo lako za Rusiju.

Osim ako Rusija ili Ukrajina ne uspeju da “zacementiraju” svoje pozicije na ostrvu sa sofisticiranim protivvazdušnim naoružanjem, njihove snage će ostati ranjive prilikom napada, zaključuje on.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.