Antivakcinaši u Poljskoj napadaju centre za vakcinaciju protiv kovida 1Foto: EPA-EFE/NARONG SANGNAK

Dvojica protivnika vakcinacije protiv kovida uhapšena su u Grođisku Mazovjeckom u Poljskoj kada su sa grupom demonstranata silom pokušali da upadnu u centar za vakcinaciju protiv virusa korona.

U tuči sa osobljem i obezbeđenjem u centru dvoje ljudi je lakše povređeno u nedelju, saopštila je poljska policija.

,,Dobili smo poziv da u zgradu centra za vakcinaciju pokušava da prodre grupa ljudi. Došlo je do tuče osoblja centra sa tim ljudima. Za dve osobe sa lakšim povredama pozvali smo hitnu pomoć. Popodne se grupa demonstranta razišla. Dvojicu smo uhapsili“, kazala je za informativni portal Onet.pl portparol lokalne policije Katažina Zih.

Demonstracije ispred centra za vakcinaciju organizovala je grupa ,,Poljske žute košulje“ koja se hvali da se bori za slobodu za sve, ali uglavnom organizuje antivakcinaške manifestacije, recimo piknike protiv vakcina.

,,Sloboda na zastavama, usta puna psovki i pesnica protiv drugog čoveka. Tako danas izgleda antivakcinaški pokret? Tu nema s kim da se diskutuje. To treba osuditi. Hvala policiji za intervenciju“, poručio je na Tviteru poljski ministar zdravlja Adam Njeđelski.

Ministar Njedjelski upozorio je krajem prošle sedmice da mutacija delta u Poljskoj polako istiskuje ostale i da Poljska može da očekuje četvrti talas pandemije kovid-19 već krajem leta, u drugoj polovini avgusta.

Najcrnji scenario govori ponovo o 10.000 do 15.000 novozraženih dnevno, a poljska vlada iz dana u dan apeluje na Poljake da se što pre vakcinišu, s tim da razmatraju i mogućnost da vakcinacija bude obavezna.

,,Kada ljude ne mogu da ubede racionalni argumenti, a ni lutrija sa mnoštvom zanimljivih nagrada ne donosi očekivane rezultate, onda država mora da posegne za drugim sredstvima. Ako Poljaci ne žele da se vakcinišu milom onda ih treba na to naterati“, kazao je prošlog meseca lider poljskih vladajućih konzervativaca, zamenik premijera Jaroslav Kačinjski.

Tesna većina od 53,7 odsto Poljaka smatra, prema najnovijoj anketi za portal Wirtualna Polska, da bi oni koji bez razloga odbijaju vakcine trebalo da budu kažnjeni i nekim restrikcijama, ali manje od većine, 40 odsto, smatra da nevakcinisanima treba zabraniti ulazak u restorane i kafiće a 58 odsto smatra da takve zabrane ne bi smele da se uvode za ulazak u tržne centre.

Dve trećine Poljaka je u toj anketi protiv toga da vozom smeju da putuju samo vakcinisani, dok bi 30 odsto Poljaka podržalo takvu zabranu.

U Poljskoj je do sada sa obe doze ili jednom, prema uputstvu proizvođača, protiv kovid-19 završena vakcinacija 44,6 odsto stanovništva.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Antivakcinaši u Poljskoj napadaju centre za vakcinaciju protiv kovida”

  1. Ovakve gluposti se po meni lako rešavaju. Vakcinacija da bude naravno besplatna ali lečenje od Kovida da se plaća. Pa ko šta želi neka bira.

  2. Pretvarate se u informer. Znaci, antivakcinasi (2 osobe) napadaju (napali) centre(1 centar). Samo zelimo objektivno izvestavanje o bilo kojoj temi od svih, a narocito od vas. Hvala

  3. Realno šta čovek da radi, ako ne želi da primi vakcinu.Recimo i da želi da se skloni od ljudi, gde bi mogao da ode, na planinu?Ako sagradi sebi smeštaj u šumi oteraće ga šumar i naplatiti kaznu za uzurpiranje javne površine, što je sagradio objekat bez dozvole.U tome je problem, što ljudima neostavljate alternativu.Neka uvedu ko se razboli od kovida da plati lečenje i ćao.Odvajanje ljudi, na ovakve i onakve nije u redu, a pre svega nije ljudski.A s druge strane, vakcinisani nemaju šta da brinu, izvršili su imunizaciju i zaštićeni su.Imajte na umu da nam struka nije pokazala ni jedan dokaz da nevakcinisani stvaraju nove varijante, sve se svodi na njihova mišljenja, koja mogu da budu i netačna.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.