Arapske države rade na inicijativi za osiguranje prekida vatre i oslobađanja talaca u Gazi 1Foto: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL

Arapske države rade na inicijativi za osiguranje prekida vatre i oslobađanja talaca u Gazi, kao deo šireg plana koji bi Izraelu mogao ponuditi normalizaciju odnosa ako pristane na „nepovratne“ korake prema stvaranju palestinske države, piše Fajnenšel tajms.

Visoki arapski zvaničnik rekao je da se nadaju da će u roku od nekoliko sedmica predstaviti plan, koji bi mogao uključivati i formalizovanje veza Saudijske Arabije i Izraela, a osnovni cilj je da se spreči izbijanje šireg sukoba na Bliskom istoku, prenosi Klix.

Arapski zvaničnici razgovarali su o planu sa američkom i evropskom vladama, jer on uključuje pristanak zapadnih zemalja da zvanično priznaju palestinsku državu i podršku da Palestina dobije punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Inicijativa dolazi u trenutku kada se Izrael suočava s rastućim međunarodnim pritiskom da prekine ofanzivu na opkoljenu Gazu, dok SAD pojačavaju diplomatske napore da spreče širi požar i zalažu se za dugoročnije rešenje dugotrajnog izraelsko-palestinskog sukoba.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u sredu rekao da je na Izraelu da „zgrabi priliku za koju verujemo da postoji“, dodavši da je sadašnja kriza „prekretnica“ za Bliski istok, koja zahteva teške odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari