„Avganistanska devojčica“ dobila azil u Italiji 1foto youtube

Šarbat Gula, „avganistanska devojčica“ sa naslovne strane Nacionalne geografije iz 1985. godine dobila je azil u Italiji, nakon napuštanja Avganistana.

 

Zelenooka devojčica, sada već žena, napustila je Avganistan kada su talibani uspostavili vlast nakon odlaska SAD iz države, piše Gardijan.

Prema saopštenju italijanske vlade, Gula je u Italiju stigla u sklopu evakuacije Avganistanaca. Кancelarija premijera Marija Dragija saopštila je da je Italija organizovala evakuaciju nakon što je Gula zatražila pomoć pri napuštanju zemlje. Kako se navodi u saopštenju, italijanska vlada će joj pomoći da se navikne na život u Italiji.

Gula je međunarodnu popularnost stekla 1985. godine, kao „avganistanska devojčica izbeglica“, nakon što je njena fotografija objavljena na naslovnoj strani časopisa Nacionalna geografija.

Upečatljiv portret tada dvanaestogodišnjeg siročeta u izbegličkom kampu na avganistansko-pakistanskoj granici, snimljen je 1984. i objavljen sledeće godine, piše Si En En. Stiv Mekari, ratni fotograf koji je autor fotografije, Gulu je ponovo pronašao skoro dve decenije kasnije, 2002. godine, dok do tada niko nije znao ko je zapravo devojčica sa slike.

„Zahvaljujući fotografiji Stiva Mekarija, Šarbat Gula je stekla globalnu slavu, do te mere da simbolizuje peripetije i sukobe. faze istorije kroz koju su prolazili Avganistan i njegov narod“, navodi se u saopštenju italijanskog premijera.

„Znao sam da ima neverovatan izgled, prodoran pogled“, rekao je Mekari o svom modelu. „Ali oko nas je bila gomila ljudi, prašina se kovitlala, a to je bilo pre digitalnih kamera i nikad niste znali šta će se dogoditi sa filmom“, rekao je, objasnivši da je znao da je slika posebna onog trenutka kada ju je razvio.

„Pokazao sam je uredniku, a on je skočio na noge i povikao: ‘To je naša sledeća naslovna stranica’“, dodao je on.

Gula je 2014. godine bila u Pakistanu, ali se sakrila kada su je vlasti optužile da je kupila lažnu pakistansku ličnu kartu i naredile njeno deportovanje. Tada je avionom odvedena u Kabul, gde je joj je predsednik predao ključeve novog stana na svečanom prijemu u predsedničkoj palati.

Italija je bila jedna od nekoliko zapadnih zemalja koje su vazdušnim putem izvele stotine Avganistanaca iz zemlje nakon odlaska američkih snaga i preuzimanja vlasti od strane talibana u avgustu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.