Avio-kompanije koje lete u najviše zemalja 1Foto: Pixabay/Skeeze

Velika konkurencija vlada na listi avio-kompanija koje lete u najviše zemalja na svetu.

Turkish Airlines je prva avio-kompanija na svetu po broju zemalja u koje leti. Druga je nemačka Lufthansa Group, treći Air France, četvrti Qatar Airways, a Emirates peti.

Kompanija Turkish Airlines preko svojih čvorišta povezuje više od 300 destinacija u 121 zemlji sveta, podaci su portala flight-delayed.co.uk.

Avio-prevoznik iz Emirata saobraća u 77 zemalja i nalazi se ispred British Airwaysa po broju prevezenih putnika.

Qatar Airways saobraća sa Međunarodnog aerodroma Hamad u Dohi i zabeležio je snažan rast proteklih decenija. Nacionalna kompanija Katara osnovana je 1993. godine. Nedavno se pridružila Oneworld alijansi i omogućava putnicima pristup svakom kutku planete.

Francuski nacionalni avio-prevoznik saobraća u 85 država, uglavnom sa dva pariska aerodroma – Šarl de Gol i Orli, prenosi Al Jazeera.

Na drugom mestu liste se nalazi Lufthansa Groups sa 105 zemalja. Ta kompanija je 2017. godine pretekla Ryanair na listi najvećih avio-prevoznika u Evropi. U njenoj floti lete avioni brojnih kompanija, među kojima su Lufthansa, Eurowings, Swiss Air, Brussels Airlines i Austrian Airlines.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, na svetu ima 195 zemalja. Turkish Airlines leti u 121, što čini 62 posto ukupnog broja. Novo čvorište, Međunarodni aerodrom Istanbul, postaće najveći i najposećeniji aerodrom na svetu. Ta kompanija prevozi blizu 60 miliona putnika flotom od 300 aviona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.