Bajden dobar izbor samo u duelu sa Trampom, ali šta ako Tramp ne bude protivkandidat? 1Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Američki predsednik Džo Bajden najavio je da će se opet kandidovati u poodmaklim godinama. Ankete kažu da bi on mogao da pobedi Trampa, ali šta ako Tramp ne bude protivkandidat? Komentar dopisnice DW Ines Pol.

Predsednici Sjedinjenih Država vole sebe da opisuju kao najmoćnije ljude na svetu. Na stranu pitanje da li su SAD zapravo i dalje najuticajnija zemlja na svetu u konkurenciji sa Kinom – moć američkog predsednika u sopstvenoj zemlji je veoma ograničena.

Da bi postigao trajne političke uspehe, predsednik mora naći način da u dvopartijskom sistemu nalazi kompromise i progura zakone. On doduše može da potpiše mnoge ukaze, ali njegov naslednik sve to može poništiti potezom pera. Kao u slučaju Donalda Trampa i Pariskog sporazuma o klimi.

Prvi mandat uspešan

U kontekstu destruktivnog političkog raspoloženja, prvi mandat Džoa Bajdena je uspešna priča iz perspektive domaće političke. Čak i ako, prema oceni levičarskog progresivnog krila njegove stranke, nije dovoljno urađeno, sproveo je važne infrastrukturne projekte od kojih će zemlja još decenijama profitirati.

U okviru borbe protiv inflacije, progurao je ekonomski podsticaj koji nosi protekcionističke crte, koji nije daleko od doktrine „Amerika na prvom mestu“ iz Trampove ere. Lekovi takođe postaju jeftiniji za milione Amerikanaca.

Uspeo je da sprovede i spoljnopolitičku liniju: velika finansijska podrška Ukrajini iz američkog budžeta je takođe njegova zasluga. Od početka rata, SAD su uložile 71 milijardu dolara za borbu protiv ruske agresije.

Džo Bajden je, kao što se vidi iz njegovog zalaganja za Ukrajinu i NATO, jedan od poslednjih velikih transatlantičara. Njegov ponovni izbor bi stoga bio dobar za Nemačku, Evropu i čitavu zapadnu alijansu, posebno u vremenima rata na evropskom tlu.

Slaba zamenica Kamala Haris

Ali, može li 80-godišnjak, koji je već sada najstariji predsednik u novijoj istoriji, to da ponovi? Posebno sa svojom zamenicom Kamalom Haris? Nepopularna demokratkinja bi morala da ga zameni ukoliko bi to bilo nužno. Tako da će se na ovim izborima odlučivati i o njoj kao mogućoj potpredsednici.

Ako je verovati anketama, Bajden zapravo ima šanse samo ako Donald Tramp pobedi na predizborima Republikanaca i bude njegov protivkandidat u novembru 2024.

Kao i na prošlim izborima, za mnoge Amerikance, Bajden je sa svojom pouzdanošću i iskustvom jednostavno manje zlo.

Ali, bez obzira što Tramp trenutno vodi u mnogim anketama u republikanskom taboru, njegova nominacija nije gotova stvar. Protiv njega je podneta tužba zbog prevare, utaje poreza i podstrekavanja na pobunu.

Posebno u svetu biznisa nema dovoljno poverenja u čoveka koji je, kao ni jedan drugi predsednik SAD pre njega, doveo zemlju na ivicu političkog prevrata.

Pripremaju se i drugi republikanski kandidati. Bivša ambasadorka SAD u UN Niki Hejli već je najavila kandidaturu. Tu je konzervativni guverner Floride Ron Desantis. A tu je i Tim Skot, senator iz Južne Karoline – njemu dajem, barem za sada, velike šanse.

Upitno je da li bi stari istrošeni Bajden mogao protiv te nove generacije u napornoj izbornoj kampanji i televizijskim debatama.

Opasno je nadati se Trampu

Za Demokrate je opasno kladiti se na Donalda Trampa kao protivnika. Sasvim je moguće da će stranka ovog puta izgubiti Belu kuću jer precenjuje Donalda Trampa.

Nema sumnje da je Džo Bajden mnogo učinio za Ameriku. Ne samo zato što je sprečio još jedan Trampov mandat, već i zato što mu je iskustvo omogućilo da sprovede projekte koji će zaista odvesti SAD napred.

Prvenstveno svojim investicionim paketima Bajden je pokrenuo više promena nego što se i u njegovim, sopstvenim redovima verovalo.

Ali politika nije fer. Nije isključeno da će od Bajdenovih uspeha koristi imati njegovi naslednici. To ne bi bio prvi takav slučaj. Demokrate podržavaju Bajdena i zato da bi u svakom slučaju sprečili povratak Trampa, što pokazuje koliki je strah od njega. Iz međunarodne perspektive, to je gotovo plemenit gest.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari